Competitive exam coaching, Sarkari naukri preparation, study materials, previous year question papers, notes, admit card download, check results, SSC, Rail, Bank exam preparation!!

SSC CGL - Maths Tricks, GK Questions

SSC CGL Mock Test - Welcome to Anicow.com > One stop destination for govt jobs competitive exam online coaching and preparation. Previously we have discussed many SSC CGL previous year questions answers.
SSC CGL previous year question paper - read here
Here in this SSC CGL Mock test series, we are going to discuss some Maths and Gk questions based on SSC CGL pattern.
For best result you can make notes or you can bookmark our website Anicow.com for future reading!!

General Awareness section [GK Questions answers]

1. Who invented Radioactivity
Ans. Henri Becquerel
Special notes-
> The SI unit of radioactivity is Becquerel [Bq], and that was named after him
2. Which state has the largest forest area
a. Madhya pradesh
b. West bengal
c. Andhra pradesh
Ans. a
Special notes-
> More than 30% area is covered by forest
> Very important question
3. Gun was invented by
Ans. Richard gatling
4. First electric light invented by
Ans. Humphry davy
5. 23rd governor of RBI is
a. Raghuram rajan
b. Urijit patel
Ans. b
6. Who is also known as frontier gandhi
a. Abdul gaffar khan
b. Lala lajpat rai
c. Dada bhai naoroji
Ans. a
> Very important question
7. Parliament of Japan is known as
a. Diet
b. Federal assembly
c. Democratic
Ans. a
> Very important
8. Name the bacteria which converts milk into curd
Ans. Lacto bacillus
9. Saina nehwal related to which sports
a. Badminton
b. Lawn tennis
c. Table tennis
Ans. a
10. Computer mouse invented by
a. Douglas engelbart
b. Charles babbage
Ans. a
11. Highest civilian award in India
a. Bharat ratna
b. Padma vibhushan
c. Padma bhushan
Ans. a

Special notes-
> Rank wise civilian awards in India [asked in all major competitive exams]
1st - Bharat ratna
2nd - Padma vibhushan
3rd - Padma bhushan
4th - Padma shri
12. Who is the Supreme commander of all 3 defense services in India [Indian Navy, Army, Airforce]
a. Prime minister
b. General
c. Colonnel
d. President
Ans. d
13. Who invented fountain pen
Ans. Petrache poenaru
14. Unit of Force
a. Decibel
b. Newton
c. m/s
Ans. b
15. Unit of Stress
a. Pascal
b. Candela
c. Kelvin
Ans. a

Quick Math trick  [Time and distance]

Walking at 2/4 th of his usual speed, a man reaches his office 30 minutes late. What is the time taken by him to reach the office at his usual speed?
a. 80 min
b. 70 min
c. 60 min
Ans. c
> Math trick for this type of question 
3 x 20 = 60 min
> Similar question on this pattern
Q. Walking at 4/8 of its usual speed, a train in 10 minutes tool late. Find its usual time to cover the journey?
Ans. Trick > 4 x 10 = 40 min

Math shortcut trick [profit and loss] for SSC CGL -

Q. A man sold two horses for Rs.28560 each. On one he gains 15% and on the other he loses 15%, Find his gain or loss percent in the whole transaction.
Ans. At first you have to look if the profit and loss figure is same or not
Here we can easily see that the profit is 15% and the loss is also 15%
Then the trick which works on these type of question is-
There will be always a loss on this type of question
15 x 15 / 100 = 225/100 = 2.25% [loss]
Let's go for a similar question-
Q. A girl sold two pens for Rs.500 each. On one he gains 20% and on the other he losses 20%, Find her gain or loss percent in the whole transaction
Ans. We can clearly see that the profit and loss figure is the same i.e. 20%
Therefore,
20 x 20 / 100 = 400/100 = 4% [loss]

SSC CGL Mock Test - Maths

1. A and B together can do a work in 12 days. A works it alone for 4 days and then B finishes the remaining work alone in 18 days. In how many days B alone can do the whole work.
a. 21 days
b. 24 days
c. 27 days
d. 28 days
Ans. a
2. A man purchases two watches for Rs.4032. He sold the first watch as a loss of 20% and the other at a gain of 44% and found that both were sold at the same price. Find the cost price of the watch that was sold at profit
a. Rs.2592
b. Rs.1440
c. Rs.1920
d. Rs.1800
Ans. b
3. A started a business investing Rs.75000 and B joins him after few months with Rs.45000. If the ration of their shares of profit at the end of the year is 2:1, find after how many months did B join the business. [this type is asked in major exams]
a. 8 months
b. 2 months
c. 10 months
d. 4 months
Ans. b
4. Four years ago, the ratio of the ages of father and son was 3:1, and 2 years since the ratio of their ages will be 5:2, Find present age of father [this type is asked in major exams]
a. 58 yrs
b. 56 yrs
c. 62 yrs
Ans. a
5. Find the single discount which is equivalent to two successive discounts of 30% and 25%
a. 55%
b. 48.5%
c. 47.5%
d. 49.5%
Ans. C
6. The difference between 97% of a number and 61% of the same number is 540. Find 5/6th of the number
a. 1000
b. 1200
c. 1250
d. 1350
Ans. c
7. In how many time will Rs.5120 produce Rs.1440 as simple interest at 6.25% per annum
a. 9 yrs
b. 4 and half years
c. 6 yrs
Ans. b
8. A can do a piece of work in 15 days. If B is 50% as efficient than A, then find in how many days they can B do the same piece of work [Very important type question, asked in major exams]
a. 10 days
b. 1/10 days
c. 9 and 1/2 days
d. 11 days
Ans. a

SSC CGL Mock test (Mixed GK) -

1. Which of the following river flows from Tibet
a. Sutlej
b. Brahmaputra
c. Krishna
Ans. a
2. Who transferred his capital from Delhi to Daulatabad
a. Md Bin Tughlaq
b. Mir kasim
c. Alexandar
Ans. a
> Very important question
3. Name the Chinese pilgrim who visited India during the Gupta period
Ans. Fa Hien
> Very important question
4. Largest moon in the solar system
Ans. Ganymede
5. Which of the following is known as brain of computer
a. CPU processor
b. ALU [arithmetic logic unit]
c. Motherboard
d. RAM
Ans. a
6. Protection of life and personal liberty is mentioned in which Article of our constitution
a. Article 21
b. Article 15
c. Article 7
Ans. a
7. Where is Bharatpur national park
a. MP
b. Rajasthan
c. UP
Ans. b
Special notes-
> Its new name is Keoladeo national park
8. Where is Indian institute of science located
a. Bangalore
b. Uttranchal
c. Kharagpur
d. Ratlam
Ans. a
9. Who is Father of Rabindra nath tagore
Ans. Debendra nath tagore
10. Energy of sun is by which process
a. Nuclear fusion
b. Nuclear fission
Ans. a
> Very important question
11. River which originates from western ghat
a. Krishna
b. Kaveri
c. Bharamaputra
Ans. b
12. Saudi arabia currency
a. Pound
b. Rial
c. Taka
d. Yen
Ans. b
13. Brahma samaj invented by
a. Raja ram mohan roy
b. Swami dayananda
c. Debendra nath tagore
Ans. a

You may also like to read -

Govt jobs coaching classes

Sports GK questions
-----------------------
Now you can prepare for SSC CGL Exam from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in Hindi language) - Click here to download
SSC CGL - Maths Tricks, GK Questions SSC CGL - Maths Tricks, GK Questions Reviewed by ani on 11:16 PM Rating: 5
Powered by Blogger.