Competitive exam coaching, Sarkari naukri preparation, study materials, previous year question papers, notes, admit card download, check results, SSC, Rail, Bank exam preparation!!

Free SSC CGL Mock Test SET 3 | www.Coaching123.in

Free SSC CGL Mock Test SET 3

SSC CGL mock test, free SSC CGL mock test, SSC CGL mock test online free, mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test free online, free mock test for SSC CGL

In the previous posts we have discussed two SSC CGL Mock test Sets-

SSC CGL Mock test SET 1 - Click here


SSC CGL Mock test SET 2 - Click here


In today's post we will discuss Mock test for SSC CGL SET 3. Here we will cover questions answers from topics like-

* General awareness for SSC CGL

* SSC CGL Maths

SSC CGL Mock Test SET 3 | www.Coaching123.in


Mock test for SSC CGL SET 3 - General awareness GK


1. Which of the following is used with iron to make it rust free ?

a. Tin

b. Carbon

c. Aluminium

d. Chromium

Ans. d

> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel

> Very important question

2. How many chambers are there in human heart?

a. 2

b. 4

c. 5

d. 3

Ans. b

> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium

3. From the following, Nilgai belongs to ?

a. Goat

b. Deer

c. Sheep

d. Cow

Ans. b

4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?

a. Distillation

b. Evaporation

c. Sublimation

d. Decantation

Ans. a

> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids

> very important question

5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth ?

a. Varahamihira

b. Aryabhatta

c. Buddhagupta

d. Brahmagupta

Ans. d

6. Pyrometer is used to measure

Ans. High temperature like in furnaces, kilns

7. Ammeter is used to measure

Ans. Current in a circuit

> very important question for SSC CGL

8. Anemometer is used to measure

Ans. Speed of wind or current of gas

> It is also a common weather station instrument

SSC CGL mock test, free SSC CGL mock test, SSC CGL mock test online free, mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test free online, free mock test for SSC CGL


9. Earth’s escape velocity is?

a. 15 km/sec

b. 7 km/sec

c. 11.2 km/sec

d. 9 km/sec

Ans. c

> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction

10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?

a. Uric acid

b. Lactic acid

c. Benzoic acid

d. Pyruvic acid

Ans. b

11. Chromosomes are made up of

a. Protein

b. DNA

c. RNA

d. DNA and Protein

Ans. b

12. Founder of the ‘Prarthana samaj’

a. Swami vivekananda

b. Dayananda saraswati

c. Athmaram panduranga

Ans. c

13. Which of the following rivers crosses equator 2 times

a. Nile river

b. Cango river

c. Amazon river

Ans. b

– Cango is the deepest river in the world

– It is also called Zaire river

14. Red colour of the red soil is due to

a. Humus

b. Iron

c. Nitrogen

Ans. b

15. Which soil is ideal for paddy cultivation

a. Alluvial soil

b. Laterite soil

c. Black soil

Ans. a

– they are suitable for paddy cultivation crops like rice, wheat, millets, pulses, maize, jute, etc

16. The southernmost point of India

a. Point calimere

b. Cape comorin

c. Port blair

d. Indira point

Ans. d

– Indira point is on great nicobar island

SSC CGL mock test, free SSC CGL mock test, SSC CGL mock test online free, mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test free online, free mock test for SSC CGL

17. Which amendment is also called as mini constitution

a. 42nd amendment act

b. 44th amendment act

c. 7th amendment act

Ans. a

– enacted in 1976

– also called the constitution of Indira

18. Who among the following did not participate in 1857 revolt

a. Tantia tope

b. Tipu sultan

c. Rani laxmibai

d. Nana saheb

Ans. b

– also called tiger of mysore

– he was ruler of the mysore kingdom

19. Arrange the dynasties serially

a. Slave – Khiljis – Lodi

b. Slave – Khiljis – Tughlaq

c. Tughlaq – Khiljis  Lodi

Ans. b

20. Which language is not specified in the 8th schedule of Indian constitution

a. Sindhi

b. English

c. Nepali

d. Sanskrit

Ans. b

21. “Directive principles of the state policy shall not be enforceable by any court” – mentioned in which article of the Indian constitution

a. Article 31

b. Article 37

c. Article 36

d. Article 39

Ans. b

22. Find the headquarters of the following

a. Food and agricultural organisation > Rome, Italy

b. World trade organisation > Geneva, Switzerland

c. World health organisation > Geneva, Switzerland

d. World meteorological organisation > Geneva, Switzerland

23. Which european country has its own currency but not euro

a. France

b. Sweden

c. Spain

d. Germany

Ans. b

– its currency is swedish krona

24. Battle of plassey was between

Ans. Nawab siraj ud daulah and Robert clive

– Robert clive wins

25. From which country the river Brahmaputra does not pass

a. China

b. Bangladesh

c. India

d. Myanmar

Ans. d

26. Before becoming the President Ronald Regan was a

a. Film/TV star

b. Lawyer

c. Businessman

Ans. a

– Ronald regan was the 40th president of US

27. The parliamentary form of govt in India – this concept is adopted from where

a. Russia

b. American

c. British

Ans. c

Free SSC CGL mock test SET 3 - Maths


1. The ratio of the quantities of an acid and water in a mixture is 1 : 3. If 5 litres of acid is further added to the mixture, the new ratio becomes 1 : 2. The quantity of new mixture in litres is

a. 42

b. 45

c. 40

Ans. b

2. Monthly income of A and B are in the ratio of 4 : 3 and their expenses bear the ratio 3 : 2. Each of them saves Rs.6000 at the end of the month, then the monthly income of A is [very important question; same pattern asked in SSC CGL]

a. Rs.12000

b. Rs.24000

c. Rs.30000

Ans. b

3. The average of 18 observations is recorded as 124. Later it was found that two observations with values 64 and 28 were entered wrongly as 46 and 82. Find the correct average of the 18 observations. [very important question; same type pattern asked in SSC CGL]

a. 122

b. 123

c. 2196

Ans. a

4. If the cost price of 15 articles is equal to the selling price of 12 articles, find gain percentage

a. 20%

b. 25%

c. 18%

d. 21%

Ans. b

5. The cost price of an article is 64% of the marked price. The gain percentage after allowing a discount of 12% on the marked price is

a. 37.5%

b. 48%

c. 52%

d. 50.5%

Ans. a

6. Marked price of an article is Rs.275. Shopkeeper allows a discount of 5% and he gets a profit of 4.5%. The actual cost of the article is

a. 250

b. 225

c. 210

d. 215

Ans. a

7. A man purchased some eggs at 3 for Rs.5 and sold them at 5 for Rs.12. Thus he gained Rs.143 in all. The number of eggs he bought is

a. 210

b. 195

c. 200

d. 190

Ans. b

8. 20% loss in the selling price is what percent loss on the cost price?

a. 25%

b. 15%

c. 50 / 3 %

d. 49 / 3 %

Ans. c

9. A reduction in 20% in the price of sugar enables a man to purchase  5 kg more for Rs.600/-. Find the price of sugar per kg before reduction of price.

a. Rs.24

b. Rs.30

c. Rs.32

d. Rs.36

-----------------------
Now you can prepare for SSC CGL Exam from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in Hindi language) - Click here to download
Free SSC CGL Mock Test SET 3 | www.Coaching123.in Free SSC CGL Mock Test SET 3 | www.Coaching123.in Reviewed by ani on 3:03 AM Rating: 5
Powered by Blogger.