SSC CGL Mock Test Free Online SET#5 | SSC CGL Online Coaching

SSC CGL Mock Test Free Online

SSC CGL mock test online free, Free mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test, free SSC CGL mock test, mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test free online

Hi students, welcome to www.Coaching123.in ! In the previous class we have discussed the SSC CGL Moct test SET#4. You can read the SET 4 here-

SSC CGL Mock test SET#4 - Click here to read


This is the SET 5 of SSC CGL Moct test series. So, let's start today's class !!

SSC CGL mock test free online SET 5 


1. The non-metal that conducts heat and current is -

a. Boron

b. Silicon

c. Phosphorous

d. Graphite

Ans. d

2. The fourth state of matter is called -

a. Super cooled

b. Solid

c. Viscous

d. Plasma

Ans. d

3. Why pressure cooker cooks rice faster

a. Pressure cooker does not escape the heat energy

b. Pressure cooker escape the steam

c. High pressure raises the boiling point in the cooker

Ans. c

4. Which food is the best source of protein -

a. Fish

b. Milk

c. butter

d. Cheese

Ans. b

5. DRDO full form -

a. Department of defence and research organization

b. Department of research and development organization

c. Defence research and development organization

Ans. c

6. The earlier name of Sher shah -

a. Sarafraj khan

b. Farid khan

c. Juna khan

Ans. b

7. The famous novel GODFATHER was by -

a. John Milton

b. Eliot

c. Mario Puzo

Ans. c

SSC CGL mock test online free, Free mock test for SSC CGL, SSC CGL mock testfree SSC CGL mock test, mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test free online

8. Koutilya wrote the book -

a. Buddha charit

b. Arthasastra

c. Astha dhyai

Ans. b

> Other name of koutilya = vishnu gupta/Chanakya

9. A gas which is present in the stratosphere which protects us from harmful ultra-violet radiations -

a. Methane

b. Helium

c. Ozone

Ans. c

SSC CGL mock test online free - Static GK


10. The animal used in the WWF logo is -

a. Tiger

b. Giant panda

c. Elephant

d. Whale

Ans. b

> WWF full form - World wide fund for nature

11. When the high tide is lower and low tide is higher, then the tide is called -

a. Spring tide

b. Neap tide

c. Mixed tide

Ans. a

12. A body moving uniformly in a circular path has -

a. Constant speed

b. Constant velocity

c. Variable speed

Ans. b

13. Most impure form of natural water is -

a. river wate

b. sea water

d. lake water

Ans. b

> Most pure form - rain water, distilled water

14. The first women PM (prime minister) in the world -

a. Indira gandhi

b. Sarojini naidu

c. Sirimavo bandernayak

d. Margaret thatcher

Ans. c

> In india = Indira gandhi

15. Highest peak in India -

a. Himalaya

b. Mt. everest

c. K2 / Mt. godwin austen

Ans. c

> K2 / Mt. godwin austen also known as Chhogori

SSC CGL mock test online freeFree mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test, free SSC CGL mock test, mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test free online

16. Indra is the god of -

a. Sun

b. Rain

c. Wind

d. Fire

Ans. b

17. Ecology is the study of -

a. Man and environment

b. Organisms and environment

c. Soil

d. Forest

Ans. b

18. Ornithology is the study of -

a. Soil

b. River

c. Birds

d. Fossil fuels

Ans. c

19. The process in which light energy is converted to chemical energy -

a. Electrolysis

b. Photosynthesis

c. Evaporation

Ans. b

20. Which country is not a member of SAARC

a. Pakistan

b. Nepal

c. Myanmar

Ans. c

21. Himalayan Mountaineering institute is located at

a. Nepal

b. Darjeeling

c. Shimla

Ans. b

22. Depletion of ozone layer in atmosphere is caused by

a. Carbon dioxide

b. Methane gas

c. Chloro fluoro carbon (CFC)

Ans. c

SSC CGL Mock test free Online - SSC CGL General awareness questions


1. Suez canal connects

a. Red and arabian sea

b. Red and mediterranean sea

c. Arabian and mediterranean sea

Ans. b

2. Why Alauddin khilji introduced market reforms

a. to remove mediators

b. to maintain economically a large army

c. to easy the peoples living

Ans. b

3. Which of the following taxes is not taken by any state govt

a. Excise duty

b. Professional duty

c. Central excise

Ans. c

4. VAT [value added tax] taken by

a. Central govt

b. State govt

c. Co-operative

Ans. b

5. Stamp duty is taken by

a. State govt

b. Co-operative

c. Central govt

Ans. a

6. Fiscal policy related with

a. Issue of currency

b. Public revenue and expenditure

c. Imports and exports

Ans. b

7. The directive principles in the Indian constitution are borrowed from

a. Canadian constitution

b. Irish constitution

c. American constitution

Ans. b

SSC CGL mock test online free, Free mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test, free SSC CGL mock test, mock test for SSC CGL, SSC CGL mock test free online

8. Which of the following tax is not taken by the central govt

a. Wealth tax

b. Professional tax

c. Excise tax

Ans. b

9. The right to property is a

a. Fundamental right

b. Legal right

Ans. b

10. Article 356 of Indian constitution is related to

a. Finance commission

b. President rule

c. Election commission

d. Taxes in India

Ans. b

Free mock test for SSC CGL - Indian GK Questions


11. Artificial lake 'Govind sagar' is in which state

a. Himachal pradesh

b. Punjab

c. Delhi

d. WB

Ans. a

Note- Govind sagar is a man made reservoir in HP. In the honour of tenth sikh guru Govind singh. Formed by the Bhakra dam and in on the Sutlej river.

12. Zoji la pass is in between

a. Arunachal pradesh and Tibet

b. Kashmir and Laddakh

c. Chumbi valley and sikkim

Ans. b

13. Which state of India is largest coffee producing state

a. Kerala

b. Karnataka

c. Assam

d. Odisha

Ans. b

14. Which state of India is largest Jute producing state

a. WB

b. Gujarat

c. Assam

d. Chennai

Ans. a

15. Jamshedpur is situated near river

a. Kosi

b. Subarnarekha

c. Ganga

d. Mahanadi

Ans. b

16. Living history autobiography by

a. Benazir bhutto

b. Margaret atwood

c. Hillary clinton

Ans. c

17. Which of the following state is considered as high flood prone and high drought prone

a. UP

b. MP

c. WB

Ans. b

18. Which of the following city is near bank of river Kaveri

a. Bangalore

b. Tiruchirapalli

c. Mysore

Ans. b

-----------------------
Now you can prepare for SSC CGL Exam from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers (in Hindi language) - Click here to download
SSC CGL Mock Test Free Online SET#5 | SSC CGL Online Coaching SSC CGL Mock Test Free Online SET#5 | SSC CGL Online Coaching Reviewed by ani on 6:56 AM Rating: 5
Powered by Blogger.