Competitive exam coaching, Sarkari naukri preparation, study materials, previous year question papers, notes, admit card download, check results, SSC, Rail, Bank exam preparation!!

300 English Antonyms List for Competitive Exams - PART 1

300 English Antonyms List Collections with Answers for Competitive Exams:-
Welcome to Anicow.com > one stop destination for govt jobs competitive exam preparation. Here in this class we are going to list out 300 English Antonyms List which were previously asked in govt jobs competitive exams.
As we all know in English section Synonyms and Antonyms is an important part. Major questions comes related to Synonyms and Antonyms in all govt jobs competitive exams.
So, here is the complete list of 300 Antonyms. For better result you can make notes, or you can bookmark our website Anicow.com for future reading !

300 most Important Antonyms List for Competitive Exams

Q1. OSTRACISE
(a) amuse
(b) welcome
(c) entertain
(d) host
Ans. b
Q2. DENSE
(a) scarce
(b) slim
(c) sparse
(d) lean
Ans. c
Q3. PARSIMONIOUS
(a) prodigious
(b) selfless
(c) extravagant
(d) ostentatious
Ans. c
Q4. FETTER
(a) restore
(b) liberate
(c) exonerate
(d) distract
Ans. b
Q5.  HARMONY
(a) strife
(b) annoyance
(c) cruelty
(d) mischief
Ans. a
Q6. CONCILIATION
(a) dispute
(b) irritation
(c) separation
(d) confrontation
Ans. d
Q7. MYTH
(a) truth
(b) fact
(c) falsehood
(d) story
Ans. b
Q8. RELUCTANTLY
(a) pleasingly
(b) willingly
(c) satisfactorily
(d) happily
Ans. b
Q9. MUTILATE
(a) instruct
(b) induct
(c) conduct
(d) mend
Ans. d
Q10.  LAMENT
(a) rejoice
(b) rejuvenate
(c) complain
(d) cry
Ans. a
Q11.  ANIMOSITY
(a) love
(b) lust
(c) luck
(d) loss
Ans. a
Q12. ALTERCATION
(a) explanation
(b) challenge
(c) compromise
(d) opposition
Ans. c
Q13. COAX
(a) dull
(b) dissuade
(c) active
(d) speed
Ans. b
Q14. ERUDITE
(a) educated
(b) unscholarly
(c) scholarly
(d) possessive
Ans. b
Q15.  AFFLUENT
(a) high
(b)  poor
(c) rare
(d) fluent
Ans. b
Q16. PAROCHIAL
(a) narrow
(b) international
(c) global
(d) world wide
Ans. c
Q17. FALLIBLE
(a) unerring
(b) reliable
(c) falsehood
(d) trustful
Ans. a
Q18. IMPERTINENT
(a) arrogance
(b) appropriate
(c) respectful
(d) modest
Ans. c
Q19. ROUGH
(a) refined
(b) charming
(c) smooth
(d) polite
Ans. c
Q20. Ratification
(a) disapproval
(b) disagreeable
(c) denial
(d) disturbing
Ans. a

Antonyms list for Practice (answers at the end)–

Q21.  OMIT (a) exclude (b) include  (c) undertake  (d) add
Q22.  INTEGRATION (a) unity (b) synthesis (c) linking (d) fragmentation
Q23. MINIATURE (a) Large (b) small (c) heavy (d) least
Q24. EXHAUSTS (a) tires (b) empties (c) invigorates (d) drains
Q25. DISTANT (a) far (b) close (c) imminent (d) along
Q26. TRANSPARENT (a) dear (b) ambiguity (c) opaque (d) crystal
Q27. ENCOUNTERED (a) avoided (b) enriched (c) faced (d) overcome
Q28. HANDY (a) cumbersome  (b) handful (c) unwieldy  (d) heavy
Q29. ELEGANCE (a) pride (b) beauty (c) coarseness (d) vulgarity
Q30. CAPRICIOUS (a) firm (b) fickle (c) indefinite (d) deflan
Q31. EXODUS (a) influx (b) home-coming (c) return (d) restoration
Q32. INQUISITIVE (a) insincere  (b) indifferent  (c) Insensitive  (d) insulting
Q33. CANDID (a) outspoken  (b) frank  (c) devious  (d) disguised
Q34. NADIR (a) modernity (b) zenith  (c) liberty  (d) progress
Q35. CULPABLE (a) dependable  (b) blameless  (c) careless  (d) irresponsible
Q36. FACILITATE (a) help  (b) propagate (c) hinder  (d) reject
Q37. CRITICISE (a) finish (b) recommend (c) commend  (d) request
Q38. CONFORMITY (a) deviation (b) dilution (c) distraction (d) diversion
Q39. AFFIRM (a) refuse (b) negate (c) neglect (d) avoid
Q40. AUTONOMY (a) slavery (b) subordination (c) dependence (d) submissiveness
ANSWERS –
21 b 22 d 23 a 24 c 25 b 26 c 27 a 28 d 29 d 30 a 31 a 32 b 33 c 34 b 35 b 36 c 37 c 38 a 39 a 40 c
Q41. SURVIVAL
(a) evolution
(b) development
(c) creation
(d) extinction
Ans. d
Q42. INSERT
(a) depict
(b) extract
(c) defame
(d) enhance
Ans. b
Q43. INCONGRUOUS
(a) conflicting
(b) contradictory
(c) ill-matched
(d) harmonious
Ans. d
Q44.  DEMENTED
(a) sensible
(b) sensitive
(c) sensual
(d) sensuous
Ans. a
Q45.  IMPROMPTU
(a) prompt
(b) forced
(c) premeditated
(d) inordinate
Ans. c
Q46.  HOSTILE
(a) friendly
(b) sudden
(c) costly
(d) unfair
Ans. a
Q47.  BREADTH
(a) shortness
(b) narrowness
(c) lightness
(d) thickness
Ans. b
Q48.  TIMOROUS
(a) trembling
(b) cowardly
(c) bright
(d) bold
Ans. d
Q49.  SUBLIME
(a) amusing
(b) ludicrous
(c) hilarious
(d) mean
Ans. b
Q50.  ECCENTRICITY
(a) normalcy
(b) similarity
(c) equality
(d) clarity
Ans. a
Q51.  GENTLEMAN
(a) clown
(b) boor
(c) dud
(d) buffoon
Ans. b
Q52.  PANICKY
(a) confident
(b) sober
(c) quiet
(d) calm
Ans. d
Q53.  MOURNFUL
(a) playful
(b) joyous
(c) laughable
(d) humorous
Ans. b
Q54.  OBSTINATE
(a) confused
(b) determined
(c) trusted
(d) flexible
Ans. d
Q55.  MYOPIC
(a) short-sighted
(b) feeble-minded
(c) fore-sighted
(d) far-sighted
Ans. d
Q56. PRUDENT
(a) silly
(b) unwise
(c) idiotic
(d) poor
Ans. b
Q57.  CONCISE
(a) extended
(b) lengthy
(c) protracted
(d) elongated
Ans. b
Q58.  AFFIRMATION
(a) denial
(b) refusal
(c) opposition
(d) obstruction
Ans. a
Q59.  CURTAIL
(a) arrive
(b) continue
(c) resume
(d) start
Ans. c
Q60.  AFFLUENCE
(a) misery
(b) stagnation
(c) neglect
(d) poverty
Ans. d

Previously asked English Antonyms questions for Practice –

Q61.  AGREEMENT (a) dislocation  (b) discord  (c) turbulence  (d) fragmentation
Q62. AGONY (a) pleasure (b) laughter (c) bliss (d) ecstasy
Q63. RETICENT (a) forward  (b) developed (c) sophisticated (d) communicative
Q64. PRECISE (a) indecent (b) vague (c) incorrect (d) indistinct
Q65. CANDID (a) cunning (b) diplomatic (c) doubtful (d) impertinent
Q66. APOCRYPHAL (a) authentic (b) dubious (c) unsubstantiated (d) fictitious
Q67. REPEL (a) attend (b) concentrate (c) continue (d) attract
Q68.  ARALUNG (a) shocking (b) consoling (c) scaring (d) horrifying
Q69.  JEST (a) gravity (b) grim (c) genial (d) sport
Q70.  CURTAIL (a) lengthen (b) shorten (c) entail (d) close
Q71.  APPLAUD (a) praise (b) loud (c) censure (d) acclaim
Q72.  JADE (a) defend (b) grasp (c) cheer (d) harass
Q73.  APPRECIATION (a) appraisal (b) antipathy (c) admiration  (d) assessment
Q74. PACIFY (a) threaten (b) challenge (c) quarrel (d) enrage
Q75. APPARENT (a) ambiguous (b) clear (c) visible (d) conspicuous
Q76. ATHEIST (a) rationalist (b) theologies (c) believer (d) ritualistic
Q77. GIGANTIC (a) weak (b) fragile (c) slight (d) tiny
Q78.  ILLICIT (a) liberal (b) intelligent (c) lawful (d) clear
Q79.  CALLOUS (a) sensitive (b) soft (c) kind (d) generous
Q80.  ENIGMATIC (a) simple (b) reticent (c) plain (d) nervous
Q81.  ABUNDANT (a) short (b) limited (c) petty (d) meager
Q82.  HARASS (a) reward (b) praise (c) flatter (d) relieve
Q83.  CHARMING (a) insolent (b) indignant (c) repulsive (d) handicapped
Q84.  GRUESOME (a) attractive (b) beneficial (c) gracious (d) amicable
Q85. DESPISE (a) appease (b) flatter (c) admire (d) appreciate
Q86. CUMBERSOME (a) heavy (b) convenient (c) smooth (d) automatic
Q87. LOQUACIOUS (a) talkative (b) taciturn (c) diffident (d) bashful
Q88. INTELLIGIBLE (a) dull (b) foolish (c) garbled (d) confused
Q89. PHILANTHROPIST (a) philistine (b) moralist (c) spendthrift (d) miser
Q90. ANXIOUS (a) fearful (b) worried (c) calm (d) concerned

Answers –

61 b 62 a 63 d 64 b 65 a 66 a 67 d 68 b 69 a 70 a 71 c 72 c 73 b 74 d 75 a 76 c 77 d 78 c 79 a 80 a 81 d 82 d 83 c 84 c 85 c 86 b 87 d 88 d 89 d 90 c
Q91.  ABUNDANCE
(a) poverty
(b) wretchedness
(c) scarcity
(d) famine
Ans. c
Q92.  MIGRATE
(a) return
(b) rehabilitate
(c) transfer
(d) settle
Ans. a
Q93.  CONVICTED
(a) acquitted
(b) pardoned
(c) exempted
(d) liberated
Ans. a
Q94.  CURTAIL
(a) detail
(b) enlarge
(c) promote
(d) exaggerate
Ans. b
Q95.  ARID
(a) cloudy
(b) juicy
(c) marshy
(d) wet
Ans. d
Q96. INSOLENT
(a) arrogant
(b) ashamed
(c) thorough
(d) customary
Ans. b
Q97. CURSORY
 (a) final
(b) impulsive
(c) humble
(d) ignorant
Ans. b
Q98. LACKADAISICAL
(a) enthusiastic
(b) intelligent
(c) classical
(d) irresponsible
Ans. a
Q99. SUBLIME
(a) inferior
(b) deficit
(c) ridiculous
(d) crooked
Ans. a
Q100. EVIDENT
(a) definite
(b) careless
(c) cleat
(d) obscure
Ans. d
-----------------------
Now you can prepare for SSC CGL Exam from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in Hindi language) - Click here to download
300 English Antonyms List for Competitive Exams - PART 1 300 English Antonyms List for Competitive Exams - PART 1 Reviewed by ani on 6:01 AM Rating: 5
Powered by Blogger.