Competitive exam coaching, Sarkari naukri preparation, study materials, previous year question papers, notes, admit card download, check results, SSC, Rail, Bank exam preparation!!

SSC CGL General Awareness GK - Science gk Questions answers for SSC CGL

SSC CGL General awareness gk, SSC CGL science gk

SSC CGL General Awareness GK - Welcome to Coaching123.in > SSC CGL Coaching online ! Here in this class we will discuss some SSC CGL general awareness GK Question Answers. Here we will cover General Science GK question answer for SSC CGL Exam.

Here we have covered GK questions from subjects like Physics, Chemistry and Biology. All gk questions answers are based on SSC CGL exam pattern.

With every GK question answer here, we have also discussed special points related to that particular gk question.

GK Question Answer for SSC CGL Tier 1 Exam


General Science - SSC CGL General awareness


1. Which of the following is used with iron to make it rust free ?

a. Tin

b. Carbon

c. Aluminium

d. Chromium

Ans. d

> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel

> Very important question

2. How many chambers are there in human heart?

a. 2

b. 4

c. 5

d. 3

Ans. b

> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium

3. From the following, Nilgai belongs to ?

a. Goat

b. Deer

c. Sheep

d. Cow

Ans. b

4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?

a. Distillation

b. Evaporation

c. Sublimation

d. Decantation

Ans. a

> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids

> very important question

SSC CGL General awareness gk - Science GK


5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth?

a. Varahamihira

b. Aryabhatta

c. Buddhagupta

d. Brahmagupta

Ans. d

6. Pyrometer is used to measure

Ans. High temperature like in furnaces, kilns

7. Ammeter is used to measure

Ans. Current in a circuit

> very important question

8. Anemometer is used to measure

Ans. Speed of wind or current of gas

> It is also a common weather station instrument

9. Earth’s escape velocity is?

a. 15 km/sec

b. 7 km/sec

c. 11.2 km/sec

d. 9 km/sec

Ans. c

> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction

10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?

a. Uric acid

b. Lactic acid

c. Benzoic acid

d. Pyruvic acid

Ans. b

11. Which of the following is the constituents of atomic nucleus ?

a. Proton and neutron

b. Electron and proton

c. Proton, neutron and electron

d. Electron and neutron

Ans. a

> Proton and neutron are present in nucleus

> Electrons are present in external part

12. In plants, from which part we get Turmeric ?

a. Flower

b. Stem

c. Root

d. Fruit

Ans. b

> Scientific name of turmeric – Curcuma longa

13. Which of the following is used in preservation of foods ?

a. Socium chloride

b. Potassium chloride

c. Citric acid

d. Sodium benzoate

Ans. d

14. The tissue which connects bones and muscles ?

a. Ligament

b. Cartilage

c. Tendon

d. Interstitial fluid

Ans. c

15. In human body which vitamin is most easily manufactured ?

a. Vit A

b. Vit D

c. Vit B

d. Vit E

Ans. b

Science GK question answer for SSC CGL Tier 1 – General awareness questions answers repeated in SSC CGL Exam  –


16. Non-sticky Kitchenware are generally coated with which of the following ?

a. Teflon

b. Oxygen

c. Graphite

d. PVC (Polymerization of vinyl chloride)

Ans. a

> Teflon full name – PTFE (PolyTetraFluoro Ethylen)

17. Hemoglobin is a type of ?

a. Protein

b. Vitamin

c. Carbohydrate

d. Fat

Ans. a

> Hemoglobin is found in RBC (red blood cells)

> Our blood has red colour due to Hemoglobin

> Hemoglobin transport/carries oxygen from the lungs to rest of body tissues

18. Which among the following is a scaler quantity ?

a. Force

b. Displacement

c. Velocity

d. Volume

Ans. d

> Force, displacement, velocity are vector quantity

> Very important question

19. pH value of Human blood is ?

a. 7.2

b. 6.4

c. 6.6

d. 7.4

Ans. d

> very Important question

20. The study of Flowers is called ?

a. Agrostology

b. Phrenology

c. Anthology

d. Palynology

Ans. c

> Phrenology – study of personality and character

> Agrostology – study of grasses

> Palynology – plant spores, plant organisms

21. The Tomato has red colour due to ?

a. Lycopene

b. Capsaicin

c. Xanthophyll

Ans. a

> For photosynthesis process, Tomatoes has 2 pigments – Chlorophyll which is green and Lycopene which is red

> very Important question

22. The chemical name of Milk of Magnesia is ?

a. Calcium hydroxide

b. Magnesium hydroxide

c. Sodium bicarbonate

d. Magnesium carbonate

Ans. b

SSC CGL Mock test series 

-----------------------
Now you can prepare for SSC CGL Exam from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in Hindi language) - Click here to download
SSC CGL General Awareness GK - Science gk Questions answers for SSC CGL SSC CGL General Awareness GK - Science gk Questions answers for SSC CGL Reviewed by ani on 10:28 PM Rating: 5
Powered by Blogger.