Competitive exam coaching, Sarkari naukri preparation, study materials, previous year question papers, notes, admit card download, check results, SSC, Rail, Bank exam preparation!!

[New] General Science GK Questions and Answers - GK Quiz - SET 2

General Science GK Questions and Answers - GK Quiz - SET 2
General Science GK Questions and Answers - In the previous GK Class we have discussed some History and Geography GK questions answers. In this class we will cover some General science GK questions answers for competitive exams.

Now some GK Questions and Answers quiz from General Science

1. Which of the following is used with iron to make it rust free ?
a. Tin
b. Carbon
c. Aluminium
d. Chromium
Ans. d
> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel
> Very important question
2. How many chambers are there in human heart?
a. 2
b. 4
c. 5
d. 3
Ans. b
> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium
3. From the following, Nilgai belongs to ?
a. Goat
b. Deer
c. Sheep
d. Cow
Ans. b
4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?
a. Distillation
b. Evaporation
c. Sublimation
d. Decantation
Ans. a
> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids
> very important question
5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth ?
a. Varahamihira
b. Aryabhatta
c. Buddhagupta
d. Brahmagupta
Ans. d
6. Pyrometer is used to measure
Ans. High temperature like in furnaces, kilns
7. Ammeter is used to measure
Ans. Current in a circuit
> very important question
8. Anemometer is used to measure
Ans. Speed of wind or current of gas
> It is also a common weather station instrument
9. Earth’s escape velocity is?
a. 15 km/sec
b. 7 km/sec
c. 11.2 km/sec
d. 9 km/sec
Ans. c
> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction
10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?
a. Uric acid
b. Lactic acid
c. Benzoic acid
d. Pyruvic acid
Ans. b

-----------------------
Now you can prepare for SSC CGL Exam from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in Hindi language) - Click here to download
[New] General Science GK Questions and Answers - GK Quiz - SET 2 [New] General Science GK Questions and Answers - GK Quiz - SET 2 Reviewed by ani on 12:15 AM Rating: 5
Powered by Blogger.