English Cloze Test for IBPS, SBI, RBI Exams (IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, SBI PO, RBI)

English Cloze Test for IBPS, SBI, RBI Exams (IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, SBI PO, RBI)


English Cloze Test Practice SET - If you are preparing for banking exams like IBPS, RBI, SBI; then you must be aware of the importance of Cloze test in English section.

Here in today's class we have given Cloze test practice Sets with answers. We have also given a English cloze test pdf file for your practice which you can download in your mobile or computer.

We have also provided a video class on cloze test which will clear all your doubts related to English cloze test.

So, let's start from the video class !!

English Cloze test trick by dear sir (Video class, play the video)-



video class source

English cloze test Practice SET 1 with answers for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI, RBI and other bank exams -


Q 1. Read the following passage carefully. You will get some bold letter words in the passage. Now you have to choose the appropriate word from options (given below the passage) which will fit in the place of bold letter words in the passage.

Elections give us journalists a chance to go
out and talk to ordinary people. We expect
them, especially the poor, to tell us everything
where they are from, how much they earn,
whether they are married, if not why not,
whether they have children, how many, why so
many, why no children, what are their dreams
and who they will vote for. We take it
for (1) opted that questions we would refuse to
answer if a stranger asked us should be
honestly addressed by those poorer than us.

Sometimes we get the truth, sometimes we do
not. But the process of (2) abandonment is
always humbling. You realise you possess so
much yet know so little compared to people
who own nothing but possess such an
enormous treasure of wisdom. Mumbai’s other
half or more than half are the poor who
live, or rather survive, on its pavements,
swamps, the seaside, along railway tracks,
water pipelines and on every bit
of (3) barren The middle class, who would
rather live in a city without poor people, hate
the urban poor. They make our cities dirty, they
breed, they fight, they are preventing the city
from becoming truly global, say these “buildingwallahs“.

Plus, complain these well-heeled
“citizens”, because the poor can vote,
politicians (4) ignore and (5) mulch them
knowing that it is their vote that decides who is
elected. This is unfair, they argue.
“Disenfranchise them.” This is the new cry of
some middle class people in Mumbai. The poor
living in slums are “illegal” in that they
are (6) touching on land not meant for that
purpose. So deny them the vote. This, they
believe, will solve the problem of slums because
politicians will pay no attention to the poor if
they cannot vote and therefore will ensure that
they are removed. Made to (7) materialize into
thin air. Half the people who hold up more than
half the city with their labour should be asked
to make way for roads, shopping malls,
cinemas, apartment blocks for people who are
“legal”, who can pay for these facilities.
Incredible as it might seem, one set of Indian
citizens is actually (8) arguing that another
should not be allowed to vote for no fault of
theirs except that they have no place to live and
are poor. And irrespective of the fact that every
citizen of India is (9) eligible to vote. The people
our middle classes would like to disenfranchise
have names, histories and are probably
more (10) ignored to a democratic system than
people who can take their shelter for granted.

Options -

1)
a) received
b) granted
c) accepted
d) requested
e) No correction required.


2)
a) engagement
b) contemporary
c) truce
d) concord
e) No correction required.


3)
a) vacant
b) occupy
c) desert
d) active
e) No correction required.


4)
a) threat
b) adorn
c) pamper
d) affront
e) No correction required.


5)
a) cultivate
b) cover
c) moulded
d) configure
e) No correction required.


6)
a) squatting
b) sedentary
c) inactive
d) digging
e) No correction required.


7)
a) descend
b) vanish
c) appear
d) emerge
e) No correction required.


8)
a) acknowledging
b) praising
c) developing
d) increasing
e) No correction required.


9)
a) entitled
b) lagged
c) versed
d) right
e) No correction required.


10)
a) committed
b) spirited
c) honoured
d) devoted
e) No correction required.

Correct answers -

1) b 2) a 3) a 4) c 5) a 6) a 7) b 8) e 9) a 10) a.


English cloze test Practice SET 2 with answers for IBPS PO, IBPS Clerk, SBI, RBI and other bank exams -

Q 2. Read the following passage carefully. You will get some bold letter words in the passage. Now you have to choose the appropriate word from options (given below the passage) which will fit in the place of bold letter words in the passage.

I am writing this sitting in a Mews house in
London. Mews is the word for what was earlier
a row of stables with living quarters above
carriage houses and built around
a (1) striped

These rows usually ended in cul-desacs and were located behind large London homes in the 17th and 18th Centuries. Today,
most of these mews have been converted into
much-sought-after high-end residences. Groom
Place on Belgrave Square is
a (2) ordinary example of such fashionable
residences in an upmarket London
neighbourhood. Belgrave Square is a
commanding 19th Century square that houses
many High Commissions
and (3) delegates today. David and Anabel Loyd
are a British couple who must really have been
Indian in a previous birth, as we gel so well
across the oceans. Our friendship was formed in
what was then Bombay, where they lived
earlier, through a common bond of
doing (4) patient work for an NGO for street
children. Who would have thought that this
British woman, eating on the floor along with
urchins (5) restored from VT station, shares
a (6) lineage with the top end of London’s
society! As they headed off for a (7) research to
Ladakh this week, we arranged to have their
home here in London; we didn’t realise it was
going to be such a treat as it is a Mews house.
What a unique home, a much-coveted dwelling,
springing up from a yesteryear tradition. I see
rows of chimney tops (a la Mary Poppins) from
my window, the windowsill across mine is laced
with multi-hued flowers (8) hanging down
prettily and fashionably (neighbours nod
approval only if you maintain yours in full
bloom). When we moved in, Anabel told us one
unwritten rule was that the quiet and solitude
of Mews houses were not to be broken by noisy
children. So we watched my nine-year-old niece
and (9) believed her wise reading habit over
other, more boisterous pursuits. The Mews
house is thin and tall, a compact three storeys
containing four bedrooms and baths; the
fittings are modern but the fa├žade is quaint and
dated. The pretty courtyard in the centre and
the windows in each room offering much cross
breeze for the English weather to
come (10) freezing in made this stay one of my
most memorable London experiences.

Options -

1)
a) paved
b) bared
c) vanished
d) striated
e) No improvement required.


2)
a) prevalent
b) evince
c) fabulous
d) wonted
e) No improvement required.


3)
a) groups
b) Legation
c) deputation
d) embassies
e) No improvement required.


4)
a) formal
b) regular
c) volunteer
d) invalid
e) No improvement required.


5)
a) prevent
b) intercept
c) fend off
d) rescued
e) No improvement required.


6)
a) foliage
b) sausage
c) envisage
d) postage
e) No improvement required.


7)
a) hurl
b) trek
c) outing
d) jaunt
e) No improvement required.


8)
a) dislodging
b) flourishing
c) blooming
d) falling
e) No improvement required.


9)
a) encouraged
b) hindered
c) averted
d) deterred
e) No improvement required.


10)
a) blowing
b) flowing
c) sleeking
d) blasting
e) No improvement required

Answers -

1) a 2) c 3) d 4) c 5) d 6) e 7) b 8) e 9) a 10) a

For more English cloze test practice download the pdf file -


English cloze test pdf - download here

-----------------------
Now you can prepare for Competitive Exams from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers (in Hindi language) - Click here to download
English Cloze Test for IBPS, SBI, RBI Exams (IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, SBI PO, RBI) English Cloze Test for IBPS, SBI, RBI Exams (IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, SBI PO, RBI) Reviewed by ani on 10:59 PM Rating: 5
Powered by Blogger.