IBPS Banking Reasoning and English Notes for IBPS PO, Clerk, SBI PO, SBI Clerk, IBPS SO

IBPS Banking Reasoning and English Notes for IBPS PO, Clerk, SBI PO, SBI Clerk, IBPS SO
image credit


IBPS Banking Reasoning and English Notes - Welcome to Coaching123.in ! In the previous Banking class we have discussed about Banking General awareness. In today's class we will discuss Reasoning (General intelligence) and English sections.

Reasoning and English are two very important sections for every banking exam whether it be IBPS PO or SBI Clerk. The Reasoning and English questions discussed here will help you to score more sectional cut off in Bank exams.

Banking Questions - General Intelligence (GI); Reasoning

Q. Read the information and answer the questions -
In a certain code language, ‘no lo pe to’ means ‘we love our country’, ‘le pe no ze’ means ‘India is our country’, ‘ko pe ge co’ means ‘proud to be country’, ‘le ko’ means ‘proud India’, ‘ge lo so’ means ‘love to all’ and ‘fo le gm’ means ‘India independence day’.

1. What is the code for ‘independence’?
a. fo
b. gm
c. le
d. co
e. can't be determined
Ans. e

2. Which of the following is the code for ‘proud to be india’?
a. ge pe ko co
b. ge le no ze
c. le ge lo pe
d. ge le ko co
e. none of these
Ans. d

3. Which of the following may be the code for ‘I love our country’?
a. pe no lo ge
b. lo no pe to
c. me no pe lo
d. lo no le pe
e. none of these
Ans. c

4. What is the code for 'day'?
a. gm
b. fo
c. lo
d. either 'gm' or 'fo'
e. none of these
Ans. d

5. If ‘love’ is related to ‘lo’, ‘proud’ is related to ‘ko’, in the same way ‘our’ is related to which of the following?
a. no
b. to
c. le
d. ge
e. none of these
Ans. a

Q. In a certain code language TEAMWORK is written as NBFUJQNV and SOME is written as PTDL. How is PERSON written in that code pattern ?
a. QDOOPT
b. QDOMNR
c. SFQMNR
d. SFQOPT
e. None of these
Ans. c

Q. How many such pairs of letters are there in the word SUBSTANCE each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as in the english alphabet ?
a. one
b. two
c. three
d. four
e. None of these
Ans. c

Q. How many meaningful english words, not ending with 'D' can be made with the 3rd, 5th, 7th and 9th letters of the word 'STEADFAST' using each letter only once in each word? (letters counted from left to right)
a. one
b. two
c. three
d. none
Ans. a

Q. In a certain code BASKET is written as 5$3%#1 and TRIED is written as 14*#2. Then how will be SKIRT written in that pattern ?
a. 3%*41
b. 3*%41
c. 3%#41
d. 3#4%1
Ans. a

Q. The positions of the first and fifth digits of the number 81943275 are interchanged. Similarly the positions of the second and sixth digits are interchanged and so on till the fourth and the eighth digits. Which of the following will be the third digit from the right end after the rearrangement ?
a. 1
b. 9
c. 2
d. 4
Ans. a

Q. Study the following arrangement carefully and answer given questions -
M 3 # R A T 1 E J $ K @ F U 5 4 V I 6 ^ D 8 * H N 7 % 2 W

1. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
a. TER
b. U4@
c. 6DV
d. J1K
e. N%*
Ans. d

2. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a letter ?
a. One
b. Two
c. Three
d. None
e. More than three
Ans. e

3. What should come in place of the question mark ? based on the following pattern -
RTI - $@F - 4I6 - ?
a. 8*H
b. 8HN
c. 8H7
d. D*H

Ans. b

4. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a letter ?
a. one
b. two
c. three
d. none
e. more than three
Ans. b

5. Which of the following is the seventh to the left of the twentieth from the left end of the above arrangement ?
a. V
b. @
c. %
d. ^
e. none
Ans. e

Banking Questions - English section 

Read each sentence and find if there is any grammatical error or idiomatic error in it. If there is no error then choose the option No error(5).

A. The third season of (1) / the popular television show will ends (2) / on a grand note with (3) / celebrities dancing and having fun (4) / No error (5).
Ans. The (2) part has error
> Correct - the popular television show will end

B. The website, which does not (1) / accept advertisements and is funded (2) / entirely by donations, describes itself (3) / as the fifth most popular website on the planet (4) / No error (5).
Ans. No error (5)

C. As share crime statistics for (1) / the year 2017, the commissioner admitted that (2) / there had been an undue delay in (3) / the setting up of an anti-narcotics cell (4) / no error (5)
Ans. The part (1) has error
Correction - As sharing crime statistics for

D. The moon may be the best place (1) / to look for aliens as their (2) / footprints on their surface would (3) / last far longer than radio signals (4) / no error (5)
Ans. The (3) part has error
Correction - footprints on its surface would

E. The company aims (1) / to nearly double (2) / its revenues on the back (3) / of a strongest product pipeline (4) / no error (5)
Ans. The part (4) has error
Correction - of a strong product pipeline

F. The minister will have (1) / a tough task on his hands (2) / where three different recommendations (3) / for this year's rate reach his desk (4) / No error (5)
Ans. The part (3) has error
Correction - when three different recommendations

Choose the correct synonyms (same meaning) options -

1. REDRESSED
a. addressed
b. equalised
c. restored
d. redone
e. rearranged
Ans. a

2. CURRENCY
a. notes
b. usage
c. money
d. cash
e. value
Ans. b

3. INTRINSICALLY
a. internally
b. whole-heartedly
c. fundamentally
d. virtually
e. unavoidably
Ans. c

4. INDICATIVE
a. causative
b. forthcoming
c. verbal
d. abstract
e. suggestive
Ans. e

5. COMPROMISING
a. Co-operating with
b. reducing the quality
c. hampering the progress
d. conciliating in order to
e. adjusting for the better

Ans. b


-----------------------
Now you can prepare for SSC CGL Exam from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers (in Hindi language) - Click here to download
IBPS Banking Reasoning and English Notes for IBPS PO, Clerk, SBI PO, SBI Clerk, IBPS SO IBPS Banking Reasoning and English Notes for IBPS PO, Clerk, SBI PO, SBI Clerk, IBPS SO Reviewed by ani on 1:06 AM Rating: 5
Powered by Blogger.