GK Question Answer for Competitive Exam - General Science GK questions

GK Question Answer for Competitive Exam - General Science GK questions


General science GK Question Answer for Competitive ExamWelcome to Coaching123.in ! Here in this class we will discuss some GK Question Answers for competitive exam. Here we will cover General Science GK question answer.

Here we have covered GK questions from subjects like Physics, Chemistry and Biology. All gk questions answers are based on competitive exam pattern.

GK Question Answer for Competitive Exam 

General Science GK Question answer for Competitive Exam preparation –

1. Which of the following is used with iron to make it rust free ?
a. Tin
b. Carbon
c. Aluminium
d. Chromium
Ans. d
> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel
> Very important question
2. How many chambers are there in human heart?
a. 2
b. 4
c. 5
d. 3
Ans. b
> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium
3. From the following, Nilgai belongs to ?
a. Goat
b. Deer
c. Sheep
d. Cow
Ans. b
4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?
a. Distillation
b. Evaporation
c. Sublimation
d. Decantation
Ans. a
> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids
> very important question

Science GK for Competitive Exams – Important questions answers asked in Exams –

5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth?
a. Varahamihira
b. Aryabhatta
c. Buddhagupta
d. Brahmagupta
Ans. d
6. Pyrometer is used to measure
Ans. High temperature like in furnaces, kilns
7. Ammeter is used to measure
Ans. Current in a circuit
> very important question
8. Anemometer is used to measure
Ans. Speed of wind or current of gas
> It is also a common weather station instrument
9. Earth’s escape velocity is?
a. 15 km/sec
b. 7 km/sec
c. 11.2 km/sec
d. 9 km/sec
Ans. c
> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction
10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?
a. Uric acid
b. Lactic acid
c. Benzoic acid
d. Pyruvic acid
Ans. b
11. Which of the following is the constituents of atomic nucleus ?
a. Proton and neutron
b. Electron and proton
c. Proton, neutron and electron
d. Electron and neutron
Ans. a
> Proton and neutron are present in nucleus
> Electrons are present in external part
12. In plants, from which part we get Turmeric ?
a. Flower
b. Stem
c. Root
d. Fruit
Ans. b
> Scientific name of turmeric – Curcuma longa
13. Which of the following is used in preservation of foods ?
a. Socium chloride
b. Potassium chloride
c. Citric acid
d. Sodium benzoate
Ans. d
14. The tissue which connects bones and muscles ?
a. Ligament
b. Cartilage
c. Tendon
d. Interstitial fluid
Ans. c
15. In human body which vitamin is most easily manufactured ?
a. Vit A
b. Vit D
c. Vit B
d. Vit E
Ans. b

Science GK question answer for Competitive Exams – General knowledge questions answers repeated in every exam –

16. Non-sticky Kitchenware are generally coated with which of the following ?
a. Teflon
b. Oxygen
c. Graphite
d. PVC (Polymerization of vinyl chloride)
Ans. a
Teflon full name – PTFE (PolyTetraFluoro Ethylen)
17. Hemoglobin is a type of ?
a. Protein
b. Vitamin
c. Carbohydrate
d. Fat
Ans. a
> Hemoglobin is found in RBC (red blood cells)
> Our blood has red colour due to Hemoglobin
> Hemoglobin transport/carries oxygen from the lungs to rest of body tissues
18. Which among the following is a scaler quantity ?
a. Force
b. Displacement
c. Velocity
d. Volume
Ans. d
> Force, displacement, velocity are vector quantity
> Very important question
19. pH value of Human blood is ?
a. 7.2
b. 6.4
c. 6.6
d. 7.4
Ans. d
> Important question
20. The study of Flowers is called ?
a. Agrostology
b. Phrenology
c. Anthology
d. Palynology
Ans. c
> Phrenology – study of personality and character
> Agrostology – study of grasses
> Palynology – plant spores, plant organisms
21. The Tomato has red colour due to ?
a. Lycopene
b. Capsaicin
c. Xanthophyll
Ans. a
> For photosynthesis process, Tomatoes has 2 pigments – Chlorophyll which is green and Lycopene which is red
> Important question
22. The chemical name of Milk of Magnesia is ?
a. Calcium hydroxide
b. Magnesium hydroxide
c. Sodium bicarbonate
d. Magnesium carbonate
Ans. b


-------------------
# Competitive exam books pdf Free download - Click here #
# GK Questions answers Notes - Click here #
# GK in Hindi - Click here #
# Daily News and Updates - Click here #
-------------------
# Now you can prepare for competitive exams and govt jobs from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere. Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer #
-------------------
You can like our official Facebook Page
GK Question Answer for Competitive Exam - General Science GK questions GK Question Answer for Competitive Exam - General Science GK questions Reviewed by ani on 8:21 AM Rating: 5
Powered by Blogger.