Competitive exam coaching, Sarkari naukri preparation, study materials, previous year question papers, notes, admit card download, check results, SSC, Rail, Bank exam preparation!!

[New] SSC GK Questions Answers - Previous asked GK questions in SSC Exam

GK Questions and Answers - GK quiz
GK Quiz
SSC GK Questions Answers – Welcome to Coaching123.in ! In today’s GK class we will discuss some SSC GK questions answers for SSC Exams. We have collected here those questions, which were previously asked in SSC Exams.
Here we have collected GK questions from topics like –
  • History
  • Geography
  • Indian polity
  • General science


SSC GK questions answers (Geography and Indian polity)

1. The concept ‘Sarvodaya’ is founded by
a. Vinobha bhave
b. Mahatma gandhi
c. K G Mushroowala
d. Jai prakash narayan
Ans. b
2. The directive principles of state policy are in which part of the Indian constitution
a. Part III
b. Part IV
c. Part V
Ans. b
Related question previously asked-
Q. The directive principles of the state policy are borrowed from which country’s constitution 
Ans. Ireland/Irish constitution
3. Which wood is used to make cricket bats
Ans. Salix purpurea 
4. Novel ‘The Guide’ written by
a. Chetan bhagat
b. RK Narayana
c. Arundhati roy
Ans. b
5. What is Protanopia disease related to
a. Heart
b. Eyes
c. Ears
d. Liver
Ans. b
Its a type of colour blindness for red colour
6. A hybrid computer is a combination of
a. Super and micro computers
b. Analog and digital computers
c. Super and mini computers
d. Mini and micro computers
Ans. b
7. Tritium is an isotope of 
a. Hydrogen
b. Oxygen
c. Nitrogen
d. Phosphorous
Ans. a
Its a radioactive isotope of Hydrogen
8. Which sikh guru laid the foundation of Amritsar
a. Guru Arjun dev
b. Guru Ram das
c. Guru Har govind
Ans. b
9. Which of the following monument is called ‘The national monument of India’
a. India gate
b. Gate of India
c. Raj ghat
d. Red fort
Ans. a
Also known as All India war memorial [India gate is in Delhi]

SSC GK questions answers – Static GK

10. Manchester of South India
a. Coimbatore
b. Salem
c. Thanjavur
d. Madurai
Ans. a
> also called pump city
> due to its cotton production and textile industries it is called Manchester of south India
11. Galvanometer is used to measure
Ans. Electric current
12. Ammeter is used to measure
Ans. flow of electric charge or direct current
13. Voltmeter is used to measure
Ans. Potential difference between two points or the voltage
14. Which planet is known as Earth’s sister planet
a. Mars
b. Venus
c. Jupiter
d. Pluto
Ans. b
> Due to similar size and mass it is called as earth’s sister planet
15. Where is Pong Dam located
a. GOA
b. Himachal pradesh
c. Gujarat
Ans. b
> on Beas river

SSC GK questions answers – World and India GK

16. World’s first woman to head a government
a. Annie basant
b. Pratibha singh devi patil
c. Sarojini naidu
d. Sirimavo Bandaranaike
Ans. d
> She served as PM of Sri Lanka three times [year 1960]
17. Where is the “central potato research institute” located
a. Gujarat
b. WB
c. Uttar pradesh
d. Shimla
Ans. d
18. Largest Cashew nuts producing state in India is
a. HP
b. Kerala
c. J&K
Ans. b
19. Dandi march started in the year
a. 1932
b. 1930
c. 1933
Ans. b
> 12 march to 6 april; 1930

SSC GK questions answers – General science

20. Cornea is a part of which human organ
a. Kidney
b. Liver
c. Intestine
d. Eye
e. Ear
Ans. d
21. Normal blood cholesterol levels in human beings [for 100 ml of blood]
a. 100 to 150 mg
b. 90 to 40 mg
c. 150 to 190 mg
Ans. a
22. Largest temple in the world
a. Angkor wat
b. Tirupati
c. Kamakhya
d. Akshar dham
Ans. a
> It is in Cambodia
23. World’s largest supplier of Silk
a. UK
b. India
c. China
d. Brazil
Ans. c
24. Highest water fall in India
a. Jog
b. Dudh sagar
c. Kune falls
d. Nohkalikai
Ans. a
> It is in Karnataka
25. Which is the highest water fall in India
Rank wise highest 5 water falls in India
1. Jog falls – Karnataka
2. Dudh sagar – GOA
3. Nohkalikai – Meghalaya
4. Jang falls – Arunachal pradesh
5. Kune falls – Maharastra
26. Metal used in space crafts to withstand high temperatures
a. Ni
b. Fe
c. Pb
d. Ti
Ans. d
> Ti = Titanium
> Very important question for SSC 
27. National youth day
a. 12 Jan
b. 9 Jan
c. 15 Jan
d. 18 Jan
Ans. a

-----------------------
Now you can prepare for SSC CGL Exam from your mobile or computer; FREE, anytime, anywhere!! Just visit www.Coaching123.in from your mobile or computer
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in English language) - Click here to download
-----------------------
# General Knowledge pdf with 5000 GK questions answers for SSC CGL (in Hindi language) - Click here to download
[New] SSC GK Questions Answers - Previous asked GK questions in SSC Exam [New] SSC GK Questions Answers - Previous asked GK questions in SSC Exam Reviewed by ani on 8:55 AM Rating: 5
Powered by Blogger.