Here (www.Coaching123.in) you will get DAILY Latest govt jobs alert and govt jobs/competitive exam FREE online coaching

WBCS Coaching Online - WBCS Preparation Online - Prelims+Mains

Share:
WBCS online coaching, WBCS online preparation - WBCS prelims, WBCS mains


WBCS online coaching and online preparation - Welcome to www.Coaching123.in > one stop destination for government jobs coaching and online preparation.

Coaching123.in is India's leading online educational portal which gives online classes and notes for competitive exams like -

* SSC (Staff selection commission) - click here

* IBPS Banking - click here

* Indian railways RRB - click here

* WBCS - click here

Here from this post we have started WBCS Online coaching classes. Here at www.Coaching123.in we will provide you WBCS preparation classes for both Prelims and Mains one by one.


Throughout the WBCS online preparation journey we will cover all the important subjects related to both the prelims and mains exam like -

* English paper (for both prelims and mains)

* Science and tech (chemistry, physics, biology > for both prelims and mains)

* History (ancient, medieval, modern, INM indian national movement)

* Geography (for both prelims and mains)

* Indian polity and constitution

* Indian economy with RBI and other Banking aspects related to Civil services

* GI reasoning and MATHS

* and other WBCS important topics


WBCS online preparation - WBCS online coaching for Prelims and Mains exam - Important Questions Answers previously asked in WBCS exam


National parks, Wild life sanctuary, Biosphere reserve, Bird sanctuary
1. Where is Kaziranga national park

a. UP
b. Assam
c. Goa

Ans. b


2. Jaldapara national park situated in

a. WB
b. Assam
c. Gujarat

Ans. a
> It is situated in Alipurduar district of West bengal


3. Where is Dudhwa national park situated at
Note prepared by – www.Coaching123.in

a. WB
b. Haryana
c. Uttar pradesh

Ans. c
> It's a part of Dudhwa tiger reserve


4. First national park in India

a. Jaldapara national park
b. Jim Corbett national park
c. Ghana park

Ans. b
> At first it was named as Hailey national park established in 1936
> Important question
> Jim corbett national park is in Uttarakhand


5. First bird sanctuary of India

a. Salim ali bird sanctuary
b. Keoladeo Ghana bird sanctuary
c. Ranthambore

Ans. b
> Formerly it was known as Bharatpur bird sanctuary


6. Keoladeo national park is situated in

a. Goa
b. Rajasthan
c. Karnataka

Ans. b
> It is situated in Bharatpur, Rajasthan


7. Where is Nagarhole national park

a. Uttarakhand
b. J&K
c. Karnataka

Ans. c
> Also known as Rajiv gandhi national park
Note prepared by – www.Coaching123.in

> It is a wild life reserve
> Its a part of Nilgiri biosphere reserve


8. Nandadevi national park is situated in

a. Uttarakhand
b. UP
c. Bihar

Ans. a
> In the year 1988 it was inscribed as world heritage site by UNESCO


9. Where is Nilgiri Biosphere reserve is situated in

a. North India
b. Eastern part
c. South India
d. North-east India

Ans. Western ghats and Nilgiri hills ranges, South India
> Its an international biosphere reserve


10. First biosphere reserve in India

a. Sunderban biosphere reserve
b. Nilgiri biosphere reserve
c. Ghana sanctuary

Ans. b


11. Gulf of mannar biosphere reserve is in

a. Gujarat
b. WB
c. Tamil Nadu

Ans. c


12. Where is Hemis National park

a. Uttarakhand
b. UP
c. Laddakh
Note prepared by – www.Coaching123.in

d. Sikkim

Ans. c
> Important question


13. Where is Periyar wild life sanctuary

a. Maharastra
b. UP
c. WB
d. Kerala

Ans. d
> This wild life sanctuary is famous for Elephants


14. Where is Idukki wild life sanctuary

a. Kerala
b. Uttarakhand
c. Hydrabad
d. Chennai

Ans. a
> This sanctuary is famous for Elephants


15. Gir wild life sanctuary is famous for

a. Royal bengal tigers
b. Lions
c. Elephants

Ans. b
> Gir wild life sanctuary is in Gujarat


16. Previous name of Indira gandhi National park which is in Tamil nadu was

a. Keoladeo national park
b. Bharatpur national park
c. Annamalai national park

Ans. c
> Very important question


Note prepared by – www.Coaching123.in

17. Where is Sanjay gandhi national park

a. Mumbai
b. UP
c. Delhi

Ans. a
> Formerly known as Borivali national park
> Famous for lions, tiger safari, ancient kanheri caves


Important points you should keep in mind related to National parks and Wild life sanctuaries (previously asked questions in govt jobs competitive exams) -

1. Area wise largest National park in India - Hemis national park (Leh laddakh, J&K)
> Established in the year - 1981
> Area - 4400 sq. km approx
> This park in famous for Snow Leopards


2. Largest number of forests are found in which Indian state
Ans. Madhya pradesh


3. The oldest national park - Jim corbett national park (Uttarakhand)
> Area - 4400 sq. km approx
> Established in the year 1936
> Famous for golden jackal, bengal tiger


4. Kaziranga national park is in Assam
> Famous for one horn rhino, golden langur
> Established in the year 1908
> Area - 430 sq. km


5. Gir national park is in Gujarat
Area - 1412 sq. km approx
Established - 1965
Famous for Asiatic lion


6. Kanha national park is in Madhya pradesh
Area - 940 sq. km
Established in the year 1933
Famous for Indian leopards, bengal tigers, Indian wild dogs, sloth bear, barah-singha


7. Dudhwa national park is situated in Uttar pradesh
> It is situated near UP(India) and Nepal border
> Area - 490 sq. km approx
> Established in the year of 1977
> Famous for Deer


8. Ranthambore national park is situated in Rajasthan
> Area - 282 sq. km
> Established in the year of 1980
> Famous for bengal tigers


9. Dachigam national park is situated in Jammu and Kashmir
> Established in the year - 1981
> Area - 141 sq. km
> Famous for Kashmir stag (Kashmiri barah-singha)


10. Keibul Lamjao national park is situated in Manipur
> Very important question
> It is a floating national park in Loktak Lake (world's only floating national park)
> Area - 40 sq km
> Established in the year - 1977


11. Rajaji national park is located in Uttarakhand
> The name has been given on C. Rajagopalachari who was the last governor general of India when India became republic in 1950
> Area - 820 sq km
> Established in the year of 1983
> Famous for elephants, leopards, tigers


12. Bandipur national park is located in Karnataka


13. Black buck national park > Gujarat


14. Periyar national park is situated in Kerala
> Famous for elephants, tigers


15. Indira gandhi national park (Annamalai national park) - Tamil nadu


* In the next class we will discuss more about national parks, wild life sanctuaries and about those national parks which are inscribed in UNESCO national heritage sites.

Note prepared by – www.Coaching123.in



CLASS 2 - National parks and Wild life sanctuary under UNESCO world heritage site

Important Wild life sanctuaries in India asked in major govt jobs competitive exams


1. Manas wild life sanctuary - Assam
> Also listed in UNESCO world heritage site
> It is also a tiger reserve, elephant reserve and biosphere reserve
> Famous for - One horn rhino


2. Namdapha wild life sanctuary - Arunachal pradesh
> In terms of area it is also the 3rd largest national park
> Famous for wild buffalo, tiger, elephant


> Listed in UNESCO world heritage site
> World's 2/3rd 'One horn Rhino' are protected here


4. Gir wildlife sanctuary - Gujarat
> Asiatic lions are protected here


5. Pachmarhi wildlife sanctuary - Madhya pradesh (Satpura range)
> Famous for bear, tiger, deer


6. Kanha wildlife sanctuary - Madhya pradesh
> It is also a tiger reserve


7. Bandipur wildlife sanctuary - Karnataka
> Famous for - tiger, elephants, deer, bison


8. Bandhavgarh wildlife sanctuary - Madhya pradesh
> Famous for deer, leopards, tigers
Note prepared by – www.Coaching123.in


9. Chandraprabha wildlife sanctuary - Uttar pradesh
> Very important question
> Famous for Panthers, tigers, sloth bear


10. Wild ass sanctuary - Gujarat (Rann of kutchch)
> Famous for wild ass, nilgai, wolf


11. Chilka lake bird sanctuary - Odisha
> Famous for birds like - flamingo, purple moorhen, herons, jacana, White bellied sea eagles, Graylag geese
> Wild animals are also found here - Golden jackals, spotted deer, black buck, hyenas


12. Govind wildlife sanctuary - Uttarakhand
> Also known as Govind pashu vihar national park
> The name has been given on the name of prominent freedom fighter Gobind ballabh pant


13. Mudumalai wildlife sanctuary - Tamil nadu
> It is a tiger reserve


14. Sariska wildlife sanctuary - Rajasthan
> It is a tiger reserve


15. Salim ali national park - J&K


16. Salim ali bird sanctuary - Goa


In competitive exams, few question comes asking the national parks and sanctuaries which are under the UNESCO world heritage site. Here are some important list which may come in exam!

* Important - UNESCO full form (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)

* UNESCO headquarter - Paris, France

This is a very important topic. For better result make notes or bookmark our site www.Coaching123.in !

 

National parks and Wild life sanctuary under UNESCO world heritage site

1. Kaziranga national park - Assam
> Declared in 1985 as UNESCO world heritage site


2. Manas national park - Assam
> Declared a UNESCO heritage site in 1985
> Declared as tiger reserve in 1974
> Declared as biosphere reserve in 1989


3. Keoladeo ghana national park - Rajasthan
> Also known as Bharatpur bird sanctuary
> Declared as national park in 1982
> Declared as UNESCO world heritage site in 1985


4. Nanda devi national park - Uttarakhand
> Declared as UNESCO world heritage site in 1988


> Its a famous wildlife sanctuary 
> Declared as UNESCO world heritage site in 2016


6. Sundarbans national park - West bengal
> Largest reserves of Bengal tiger
> Declared as UNESCO world heritage site in 1987


7. Great himalayan national park - Himachal pradesh
> Declared as UNESCO world heritage site in 2014


8. Nokrek national park - Meghalaya
> Declared as UNESCO world heritage site in 2009

Note prepared by – www.Coaching123.in




Class 3 - General Science GK questions and answers
1. Which of the following is used with iron to meke it rust free ?

a. Tin
b. Carbon
c. Aluminium
d. Chromium

Ans. d
> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel
> Very important question


2. How many chambers are there in human heart?

a. 2
b. 4
c. 5
d. 3

Ans. b
> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium


3. From the following, Nilgai belongs to ?

a. Goat
b. Deer
c. Sheep
d. Cow

Ans. b


4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?

a. Distillation
b. Evaporation
c. Sublimation
d. Decantation

Ans. a
> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids
> very important question


5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth ?

a. Varahamihira
b. Aryabhatta
c. Buddhagupta
d. Brahmagupta

Ans. d


6. Pyrometer is used to measure
Ans. High temperature like in furnaces, kilns


7. Ammeter is used to measure
Ans. Current in a circuit
> very important question


8. Anemometer is used to measure
Ans. Speed of wind or current of gas
> It is also a common weather station instrument


9. Earth's escape velocity is?

a. 15 km/sec
b. 7 km/sec
c. 11.2 km/sec
d. 9 km/sec
Note prepared by – www.Coaching123.in

Ans. c
> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction


10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?

a. Uric acid
b. Lactic acid
c. Benzoic acid
d. Pyruvic acid

Ans. b


11. Which of the following is the constituents of atomic nucleus ?

a. Proton and neutron
b. Electron and proton
c. Proton, neutron and electron
d. Electron and neutron

Ans. a
> Proton and neutron are present in nucleus
> Electrons are present in external part


12. In plants, from which part we get Turmeric ?

a. Flower
b. Stem
c. Root
d. Fruit

Ans. b
> Scientific name of turmeric - Curcuma longa


13. Which of the following is used in preservation of foods ?

a. Socium chloride
b. Potassium chloride
c. Citric acid
d. Sodium benzoate

Ans. d


14. The tissue which connects bones and muscles ?

a. Ligament
b. Cartilage
c. Tendon
d. Interstitial fluid

Ans. c


15. In human body which vitamin is most easily manufactured ?

a. Vit A
b. Vit D
c. Vit B
d. Vit E

Ans. b


16. Non-sticky Kitchenware are generally coated with which of the following ?

a. Teflon
b. Oxygen
c. Graphite
d. PVC (Polymerization of vinyl chloride)

Ans. a
Teflon full name - PTFE (PolyTetraFluoro Ethylen)


17. Hemoglobin is a type of ?

a. Protein
b. Vitamin
c. Carbohydrate
d. Fat

Ans. a
Note prepared by – www.Coaching123.in

> Hemoglobin is found in RBC (red blood cells)
> Our blood has red colour due to Hemoglobin
> Hemoglobin transport/carries oxygen from the lungs to rest of body tissues


18. Which among the following is a scaler quantity ?

a. Force
b. Displacement
c. Velocity
d. Volume

Ans. d
> Force, displacement, velocity are vector quantity
> Very important question


19. pH value of Human blood is ?

a. 7.2
b. 6.4
c. 6.6
d. 7.4

Ans. d
> Important question


20. The study of Flowers is called ?

a. Agrostology
b. Phrenology
c. Anthology
d. Palynology

Ans. c
> Phrenology - study of personality and character
> Agrostology - study of grasses
> Palynology - plant spores, plant organisms


21. The Tomato has red colour due to ?

Note prepared by – www.Coaching123.in

a. Lycopene
b. Capsaicin
c. Xanthophyll

Ans. a
> For photosynthesis process, Tomatoes has 2 pigments - Chlorophyll which is green and Lycopene which is red
> Important question


22. The chemical name of Milk of Magnesia is ?

a. Calcium hydroxide
b. Magnesium hydroxide
c. Sodium bicarbonate
d. Magnesium carbonate

Ans. B


Note prepared by – www.Coaching123.in



Previous year questions answers SET 1 (Maths, GI Reasoning, GK)

 

1. First person to conduct heart transplantation in India

a. Dr. R Valiathan
b. Dr. Venugopal
c. Dr. R Kesavan Nair

Ans. b


2. Gautam Buddha attained parinirvana at

a. Sarnath
b. Lumbini
c. Bodh gaya
d. Kushinagar

Ans. d


3. Walking at 3/4 th of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes late. What is the time taken by him to reach the office at his usual speed?

a. 80 min
b. 70 min
c. 60 min

Ans. c
Note prepared by – www.Coaching123.in



> Math trick for this type of question
3 x 20 = 60 min

> Similar question on this pattern

Q. Walking at 7/8 of its usual speed, a train in 10 minutes tool late. Find its usual time to cover the journey?
Ans. Trick > 7 x 10 = 70 min


4. In a race of 1 km, A can beat B by 40 m and B can beat C by 50 m. With how much distance can A beat C in a 0.5 km race?

a. 42 m
b. 44 m
c. 45 m

Ans. b


5. In each of the following questions find the odd from the given alternatives

a. Flute, Violin, Sitar, Guitar
Ans. Flute

b. JKOP, MNST, CABD, OPWX
Ans. CABD

c. CAFD, TSWV, IGLJ, OMRP
Ans. TSWV

d. 162, 405, 567, 644
Ans. 644


6) 73.96 - 18.19 + 17.47 = ? + 10.91

a. 62.33
b. 61.43
c. 54.53
d. 56.33
Note prepared by – www.Coaching123.in



Ans. a


7. Sunil consumes 1600 ml of milk every day. How many liters of milk will he consume in 4 weeks?

a. 42.6
b. 43.4
c. 44.8
d. 41.6

Ans. c


8. The ratio between the present ages of Jyoti and Amit is 8:9 respectively. After four years Jyoti's age will be 28 years. What was Amit's age 8 years ago?

a. 18 yrs
b. 21 yrs
c. 20 yrs
d. 19 yrs

Ans. d


9. Three seventh of a number is equal to 120. What is three fifth of the number?

a. 148
b. 168
c. 154

Ans. b


10. How many boxes are required for filling 15 kg of sweet if each box is filled with 250 gm of sweet?

a. 10
b. 80
c. 120
d. None of these

Note prepared by – www.Coaching123.in


Ans. d


11. Write down the full form of

a. NASA = national aeronautics space administration [headquarter - Washington DC U.S.]

b. NATO = north atlantic treaty organisation [Brussels, Belgium]

c. CCTV =  closed circuit television

d. MOU = memorandum of understanding

e. PDF = portable document format [very important question asked in major SSC exams, its a computer term]

f. UNICEF = united nations international children's emergency fund [New york, U.S.]

g. SIM = subscriber identity module

h. ATM - automated teller machine [its a very important question asked in SSC CGL, CHSL, MTS exams]


12. RBI reserve bank of India established in the year of

a. 1936
b. 1935
c. 1929
d. 1952

Ans. b
> very important question for SSC competitive exams


13. A man starts from a point, walks 8 km towards north, turns right and walks 12 km, turns left and walks 7 km, turn and walks 24 km towards south, turns right and walks 12 km. In which direction is he from the starting point?

a. north
b. south
c. east
d. north east

Ans. b


14. If ;

' x ' means ' addition '

' - ' means ' division '

' ÷ ' means ' subtraction '

' + ' means ' multiplication '

then which of the following equations is correct?

a. 16 + 5 - 10 x 4 ÷ 3 = 9
b. 16 - 5 x 10 ÷ 4 + 3 = 12
c. 16 + 5 ÷ 10 x 4 - 3 = 9
d. 16 x 5 ÷ 10 ÷ 4 - 3 = 19

Ans. a


15. CFIL : ORUX : : DGJM : ?

a. HJLN
b. NQST
c. PSVY
d. RTVX

Ans. c


16. Architect : Building : : Sculptor : ?

a. museum
b. stone
c. statue

Note prepared by – www.Coaching123.in


Ans. c


17. Where is Jog waterfalls situated

a. J&K
b. Karnataka
c. WB

Ans. b


18. Highest waterfall in India

a. Jog waterfalls
b. Kunchikal falls
c. Barkana falls

Ans. b
> 455 mt, its in Karnataka
> List of waterfalls as per their height VISIT HERE


19. Dandi march started in the year

a. 1932
b. 1930
c. 1936

Ans. b
> 12 march 1930
> very important question asked in major SSC exams

Note prepared by – www.Coaching123.in

 

Sports terms, Indian festivals

 

Sports Terms associated with different types of sports -

Each sports whether it be cricket, football, volley ball, polo, horse racing OR golf; a special term is associated with every sports. For example -

* Cover-drive is associated with Cricket 
* Corner kick is associated with Football
Checkmate is associated with Chess


Here are some more sports terminology associated with different types of sports, which were previously asked in govt jobs competitive exams -

Athletics sports
 - marathon, middle-distance, shot put, sprint, baton, bell lap, heptathlon, high jump, decathlon, discus, false start, field, foul, hammer, hurdles, javelin, lane, lap, long jump, starting blocks, steeplechase, track, triple jump, Cross Country


Badminton
 - Shuttlecock, Smash, Wood Shot, Long Service Line, Match, Midcourt, Serve, Service Court, Net Shot, Push Shot, Racquet, Balk, Center Line, Clear, Court, Drive, Drop, Fault, Feint, Flick, Forecourt, Baseline, Carry, Center or Base Position, Hairpin Net Shot, Halfcourt Shot, Kill, Let,  Short Service Line


Basket ball 
- Three in the Key, Travel, Turnover, Zone Defense, Airball, Alley-Oop, And One, Backboard, Backdoor, Elbow, Fast Break, Flop, One and One, Outlet, Paint, Post Up, Rebound, Screen, Carry, Charge, Double Dribble, Free Throw, Lay-Up, Man-toMan, Bank Shot, Box Out


Boxing -
 Upper-cut, Kidney punch, Knock out, Punch, Timing, Foot work, Round, Ring Stoppage


Cricket -
 full toss, drive, cut, Hat-trick, maiden, stumped, striker, bowled, caught, slips, gully, short leg, silly, mid-on, point, cover, beamer, googly, follow-on, declare, run-out, leg before wicket(LBW),  mid-off, bouncer

Note prepared by – www.Coaching123.in


Archery
 - arrow box, cross bow shooting, inlocate, recurve, bulls eye, flight, target


Billiards and snooker
 - short rest, long rest, Pull, Cue, Hit, Object ball, Cushion billiards, frame, cannon, Break shot, Scoring


Tennis - top-spin,serve, drop shot, smash, cross-court, passing shot, game, grand slam, ace, volley, backhand, forehand, slice, deuce, tie-breaker, set, etc.


GOLF - blind shot, bogey, condor, off the deck, bunker, caddy, chip, Claw grip, ace, albatross, double eagle, all square, approach putt, apron, ball mark, ballooning, beach, birdie, peg, sand trap, tee shot, dogleg, dub, flag, Four-Ball, Mulligan, etc.


Hockey - penalty-stroke, penalty corner, push-in, Centre, defender, goal keeper, off-side, foul, stick, carry, dribble, tiebreaker, trapping, freehit, striking circle goal, forward, half,  goal-line, touch-line, etc.


Swimming - Car pool, Cards, Check-In, Check-Out, Course, Bulletin, Cap, False Start, Freestyle, Gun Lap, Heats, Jump, Lane Lines, Paddle, Add Up, Anchor, Approved Meet, Backstroke, Banner, Beep, Parka, Pool, Pull Buoy, Relays, Split, Stroke, Yardage,  Dryland, Bonus Heat, Bottom, Breaststroke, Bull Pen, etc.


Weight lifting - Feeling the Burn, Power Rack, Smith Machine, Muscle Memory, Bulking, bitch tits, shredded, Six pack, Supersets, Drop Sets/Strip Sets, Periodization, Pyramiding, Standard Plates and Bars, Pump and Toners, Cardio Bunny, Plateau, Vascularity, etc.


The most important Sports terminology (remember them thoroughly) -

Golf - tee, put, caddie, bunker

Chess - stalemate, grand master, pawn, knight, bishop

Horse racing - punter

Archery - arrow box

Basketball - pivot

Volley ball - doubling, smash

Gymnastics - trampoline

Note prepared by – www.Coaching123.in


Important Regional festivals with states name -


1. Andhra pradesh - Pongal (harvest festival), Brahmotsavam, Ugadi (telugu new year), Deccan festival

2. Tamil nadu - Pongal, Floating festival, Jallikattu (or Sallikkattu)

3. Kerala - Onam, Elephant parade, Temple festival

4. Punjab - Lohri, Tikka, Karvachauth, Baishakhi festival

5. Haryana - Lohri, Tikka, Baishakhi festival

6. Assam - Bihu, Goru, Parashuram mela

7. Rajasthan, bihar - Teej

8. Gujarat - Janamastmi, kite festival, Madhabrai festival

9. Uttarakhand - Sravana utsav


Note prepared by – www.Coaching123.in

 

 

Previous year questions answers SET 2 (Maths, GI Reasoning, GK)

 

1. Indian state with largest producer of Soyabean ?

a. Andhra pradesh
b. Arunachal pradesh
c. West bengal
d. Madhya pradesh

Ans. d


2. Find the next correct pair from the given options ?

BEAK : EIFQ :: SAIL : _____

a. VREN
b. RENV
c. VERN
d. VENR

Ans. d


3. The author of the book "Sita : Warrior of Mithila" ?

a. Robin sharma
b. Narendra modi
c. Chetan Bhagat
d. Amish Tripathi


Ans. d


4. Which chief minister got the "Transformative chief minister award 2017" by US-India business council ?

a. Naveen patnaik
b. Nitish kumar
c. K. chandrashekhar Rao (CM Telangana)
d. Chandrababu Naidu (CM Andhra pradesh)

Ans. d


5. What enables an Electric current to flow in a circuit ?

a. Motion of current
b. Motion of electrons
Note prepared by – www.Coaching123.in


c. Motion of protons
d. Path/orbit

Ans. b


6. Which part in a plant converted into Seed ?

a. Style
b. Stigma
c. Ovule
d. Ovary

Ans. c
> Ovule contains the female reproductive cells


7. Metal oxides that react with bases and acids are called ?

a. Basic oxides
b. Acidic oxides
c. Amphoteric oxides
d. Neutral oxides

Ans. c


8. Who is the present CEO of Nokia company ?

a. Sundar pichai
b. Satya nadella
c. Bill gates
d. Rajeev suri

Ans. d


9. In the modern periodic table, the metals are placed on which side ?

a. Center
b. Top row
c. Left side
Note prepared by – www.Coaching123.in



d. Bottom row

Ans. c


10. Which among the following glows with special colour depending on the nature of the gas in Fluorescent tube ?

a. Hydrogen
b. Plasma
c. Bose einstein condensate
d. Helium

Ans. b


11. The pH scale between 7 to 14 is ?

a. Acidic
b. Base
c. Neutral
d. Gas

Ans. b


12. A piece of work can be done by 16 boys in 8 days working 12 hours a day. How many boys are needed to complete another work, which is three times the first one in 24 days working 8 hours a day ?

a. 22 boys
b. 24 boys
c. 25 boys
d. 21 boys

Ans. b


13. Which metal does not react with hot or cold water ?

a. Calcium

b. Sodium
c. Potassium
d. Aluminium

Ans. d


14. The tendency of undisturbed objects to keep moving with the same velocity or to stay at rest is called ?

a. Momnetum
b. Inertia
c. Velocity
d. Force

Ans. B


Note prepared by – www.Coaching123.in



15. Who won French open super series 2017 ?

a. George thomas
b. Anil kumar raju
c. Saina nehwal
d. Srikanth kidambi

Ans. d


16. A pipe can fill a tank with water in 2 hrs. Because of a leak, it took 8/3 hrs to fill the tank. The leak can drain all the water of the tank in ?

a. 15 hrs
b. 6 hrs
c. 8 hrs
d. 12 hrs

Ans. c


17. Who among the following is not in the 'Nine gems' of Emperoro Akbar's court ?

a. Raja todar mal
b. Abu'l-fazl ibn mubarak
c. Osman ali khan
d. Fakir aziao din

Ans. c


18. Select the next number pattern in the following -

4, 9, 20, 44, __

a. 100
b. 80
c. 90
d. 95

Ans. d


Note prepared by – www.Coaching123.in


19. As per the Statement find the conclusion -

Statement -
1. At present Mr. Rajesh is 25 yrs younger to his father
2. Mr. Rajesh's sister who was born on 1974 is 35 years younger to his father

a. Statement 2 alone is sufficient while 1 alone is insufficient
b. Statement 1 alone is sufficient while 2 alone is insufficient
c. Either statement 1 or 2  is sufficient
d. Both statements are sufficient

Ans. d



Note prepared by – www.Coaching123.in


Previous year questions answers SET 3 (Maths and GK)



GK general knowledge-

1. Who completed the construction of the Kutub Minar
a. Iltutmish
b. Razia begum
c. Shahjehan
d. Kutubuddin Aibak
Ans. a


2. Who built Red Fort
a. Aurangzeb
b. Akbar
c. Shahjehan
d. Hider Ali
Ans. c


3. The largest port
a. Mumbai
b. Haldia
c. Kolkata
d. Kandla
Ans. a


4. Which ruler started the 1st coins of Gold
a. Babur
b. Iltutmish
c. Jehangir
d. Shahjahen
Ans. b


5. Dinar is the currency of
a. Russia
b. Bangladesh
c. Germany
d. Iraq
Ans. d


6. Who dethroned the Mauryan dynasty
a. Jai singh
b. Vikramaditya
c. Pulkeshin II
d. Pushyamitra sunga
Ans. D

Note prepared by – www.Coaching123.in



7. To make a rubber strong and more springing we mix
a. Sulphuric acid
b. Petroleum jelly
c. Sulphur
Ans. c


8. Gunpowder contains
a. Sand and TNT
b. Nitrate, sulphur and charcoal
c. Sulphur, sand and charcoal
Ans. b


9. Which metal is mixed with gold to make ornaments
a. Zinc
b. Copper
c. Aluminium
d. Platinum
Ans. b


10. The external layer of skin is called
a. Endodermis
b. Dermis
c. Exidermis
d. Epidermis
Ans. d


11. Which disease spreads fastest
a. Malaria
b. Plague
c. Leprosy
Ans. b


12. We feel thirsty when
a. Osmotic pressure of blood increases
b. Osmotic pressure of blood decreases
c. Partial pressure of oxygen in blood decreases
Ans. b


13. Who laid the foundation of Amritsar ?

a. Guru arjun dev
b. Guru ram das
c. Guru amar das
d. Guru har govind

Ans. b

Note prepared by – www.Coaching123.in



14. In 1976 the 42nd constitutional amendment added three words in the preamble of constitution. Which are they ?

a. socialist, secular and integrity
b. integrity, republic, democratic
c. socialist, integrity, republic
d. integrity, republic, democratic

Ans. a


15. Which is known as national monument of India ?

a. Raj ghat
b. Red fort
c. India gate
d. Gate of India

Ans. c


16. Which place is called the Manchester of south India ?

a. Thanjavur
b. Coimbatore
c. Madurai
d. Salem

Ans. b

Maths-

1. The present age of Mohan and Sohan is in the ratio of 4:5. After 12 years this ratio will become 5:6. What will be the age of Mohan after 6 years now
a. 48 yrs
b. 58 yrs
c. 54 yrs
d. 50 yrs
Ans. c


2. In the last election there was a direct confrontation between two candidates in an electoral constituency. One candidate lost by 10000 votes even after getting 40% votes. What was the total number of valid votes
a. 40000
b. 50000
c. 60000
d. 70000
Ans. b


Note prepared by – www.Coaching123.in


3. If the radius of a circle is decreased by 50% then what will be the percentage decrease in the area
a. 60%
b. 70%
c. 75%
d. 80%
Ans. c


4. A shopkeeper sells his items at cost price but he weighs 950 gm instead of one kg. What is the percentage of profit
a. 5%
b. 5.26%
c. 6.5%
d. 6%
Ans. b


5. A person sells each of his two bicycles for Rs.1980. He earns 10% profit from one and incurs 10% loss from the other. What is the total cost price of both
a. 4000
b. 3600
c. 3800
d. 3900
Ans. a


Note prepared by – www.Coaching123.in


6. The population of a town increases by 5% every year. If the present population is 9261. What was the population 3 years ago
a. 8500
b. 8000
c. 9000
d. 7500
Ans. b


7. The cost price of 12 articles is equal to the selling price of 10 articles. Find the profit percent
a. 20%
b. 18%
c. 15%
d. 25%
Ans. a


8. A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price, but he uses a weight of 900 gm, for the one kg weight. Find his gain percent
a. 11.5%
b. 11.1%
c. 21/2 %
d. 25/2 %
Ans. b


9. Find the sum which becomes Rs.2700/- after 7/2 years at 10% per annum at simple interest
a. Rs.2000
b. Rs.1800
c. Rs.1900
d. Rs.2500
Ans. a


Note prepared by – www.Coaching123.in


10. The difference between compound interest and simple interest on a certain sum of money at 10% per annum for 2 years is Rs.40. Find the sum
a. Rs.4500
b. Rs.5000
c. Rs.3500
d. Rs.4000
Ans. d



Important Books with Author Names


* Making India awesome - Chetan bhagat

* Flood of fire - Amitav ghosh

* Why I assassinated Gandhi - Gopal godse & Nathuram godse

* The poverty and unbritish rule in India - Dadabhai naoroji

* The life divine - Aurobindo ghosh

* Prachya and paschatya - Swami vivekananda

* Badsahnama - Abdul hamid lahori

* Sahibya - Jahanara

Note prepared by – www.Coaching123.in


* Chaitanya charitamrita - Krishna das kabiraj

* Srikrishna vijay - Maladhar basu

* Syer-e-akbar - Darashikoh

* Yogasutra - Patanjali

* Brihad samhita - Varahamihira

* Raghuvamsha - Kalidas

* Pancha siddhanta - Varahamihira

* Surya shiddhanta - Arya bhatta

* Mrichchakarikam - Sudraka

* 2 year eight months and twenty 8 night - Salman rushdi

* Indian parliamentary diplomacy - Meira kumar

* Unbreakable - Mary kom (autobiography)

* Runs in ruins - Sunil gavaskar

* India at risk - Jaswant singh

* Born again on the mountain - Arunima sinha

* Flood of fire - Amitav ghosh

* Mrs funny bones - Twinkle khanna

* My country my life - L.K. Advani

* Joseph anton - Sulman rushdie

* My unforgettable memories - Mamta banerjee

Note prepared by – www.Coaching123.in


* The accidental prime minister - the making & unmaking Manmohan singh - Sanjaya baru

* My years with Rajiv & Sonia - R.D. Pradhan

* One life is not enough - Natwar singh

* My music my life - Pt. Ravi shankar

* I am Malala - Christina lamb & Mala yousufzai

* True colours - Adam gilchrist

* Assassination of Rajiv gandhi, an inside job - Faraz ahmad

* God of small things - Arundhati roy

* Unaccustomed earth - Jhumpa lahiri

* The Indian struggle - Subhash chandra bose

* The songs of India - Sarojini naidu

* Doctrine of passive resistance - Aurobindo ghosh

* Playing it my way - Boria mazumder & Sachin tendulkar

* Origin of species - Charles darwin

* Discovery of India - Jawaharlal nehru

* Bookless in Baghdad - Shashi tharoor

Note prepared by – www.Coaching123.in


* Algebra of Infinite justice - Arundhati roy

* Two lives - Vikram seth

* The Alchemist - Paulo coelho

* Pride and prejudice - Jane austen

* Train to Pakistan - Kushwant singh

* Midnight children - Salman rushdie

* Shadow lines - Amitav ghosh

* The great indian novel - Shashi tharoor

* The blue umbrella - Ruskin bond

* The audacity of hope - Barack obama

* Long walk to freedom - Nelson mandela

* Story of my experiments with truth - Mahatma gandhi

* Wings of fire - APJ Abdul kalam

* An autobiography - Jawaharlal nehru

* Playing it my way - Sachin tendulkar

* Straight from the heart - Kapil dev

* Why I am an Atheist - Bhagat singh



Note prepared by – www.Coaching123.in



History and geography Class with some government jobs previous year questions answers

 

HISTORY

Important Indus valley sites with location -

* Harappa - Pakistan
* Kalibangan - Rajasthan
* Mohenjodaro - Sindh, Pak
* Dholavira - Gujarat
* Banawali - Haryana
* Rakhigarhi - Haryana
* Lothal - Gujarat
* Surkotada - Kuthch
* Chanhudaro - Sindh, Pak
* Sutkagendor - Baluchistan province, Pak

Important Indus valley sites with founder -

* Harappa - Dayaram sahni
* Mohenjodaro - Rakhal das banerjee [R D Banerjee]
* Kalibangan - A Ghosh
* Ropar - Y D Sharma
* Lothal - S R Rao
* Dholavira - J P Joshi


Note prepared by – www.Coaching123.in

16 mahajanapadas with capitals -

Vajjis - Vaishali
Surasena - Mathura
Vatsa - Kaushambai
Panchala - Ahichhatra, Kampilya
Anga - Champa
Asmaka - Paithan, Protishthan
Chedi - Shuktimati
Avanti - Ujjain
Matasya - Virat nagari
Malla - Kushinagar
Magadha - Rajgriha, Girivraj
Gandhara - Taxila
Kamboja - Rajpur
Kashi - Banarus
Kuru - Hastinapur
Kosala - Shravasti

Buddhist councils -

* 1st council - Rajgir [during Ajatshatru period]
* 2nd - Vaishali [during Vaishali period]
* 3rd - Patliputra [during Ashoka period]
* 4th - Kundalvan [during Kanishka period]


GEOGRAPHY


Important rivers and their old names -

* Beas - Vipas
* Ravi - Parushni
* Sutlej - Sutudri
* Jhelum - Vitasta
* Kurram - Krumu
* Kabul - Kubha
* Gomati - Gomal
* Chenab - Asikni
* Yamuna - Jamuna
* Ghagghar - Drishdvati
* Swat - Suwastu
* Haro - Arjikiya
* Sohan - Susoma
* Indus - Sindhu


Note prepared by – www.Coaching123.in


Rivers and their origin -

* Brahmaputra - Tibet [himalaya glacier] [in India through Arunachal pradesh]
* Ganga - Bhagirathi, Uttarakhand [Gangotri glacier]
* Betwa - Vindhya, MP [tributary of Yamuna]
* Gomti - Gomat taal, UP [tributary of Ganga]
* Hugli - WB [tributary of Ganga]
* Yamuna - Yamunotri glacier, Uttarakhand
* Chambal - Madhya pradesh [tributary of Yamuna]
* Kosi - Bihar, near Indo-Nepal border
* Sone - Amarkantak, MP [tributary of Ganga]
* Jhelum - Punjab [tributary of Chenab]
* Kaveri - Talakaveri, Karnataka [western ghats]
* Godavari - Maharashtra
* Ravi - Bara bhangal, HP
* Sutlej - Rakshastal, Tibet [tributary of Indus]
* Gandak [triveni sangam] - Nepal [tributary of Ganga, Indo-Nepal border]
* Ghaghra - Himalaya glacier, Tibet [tributary of Ganga]
* Damodar - Jharkhand [tributary of Hugli]
* Indus - Tibetan plateau [in India through J&K]
* Chenab - Upper himalaya, HP
* Beas - Himalaya, central HP
* Krishna - Mahabaleshwar, Maharashtra [western ghats]
* Narmada - Amarkantak, MP
* Mahi - MP
* Tungbhadra - Karnataka [tributary of Krishna]
* Tapti - MP [satpura ranges]

Indian classical dances -

In India there are majorly 8 types of classical dances-
1.     Bharatnatyam
2.     Kathakali
3.     Kathak
4.     Odissi
5.     Manipuri
6.     Kuchipudi
7.     Mohiniattam
8.     Sattriya

Let us discuss key points in each dance form -

Bharatnatyam-
# From south India, Tamilnadu
# Ancient and most popular Indian dance form
# This dance form evolved by Poniah pillai and brothers, of Tanjore court
# Famous dancers - Sonal man singh, Rukmini devi, Mrinalini sarabhai, Bala saraswathi, Shanta rao, Yamini krishnamurthy


Kathkali-
# From Kerala
# It requires entire body performance of the artist's body
# Famous dancers - Ragini devi, Shanta rao, Mrinalini sarabhai, Krishnan nair, Gopinathan


Kathak-
# From north India, UP, Rajasthan
# Narrates radha-krishna story in dance form
# Famous dancers - Sitara devi, Birju maharaj, Gopi krishna, Damyanti joshi


Odissi-
# From Odisha
# Evolved in temples like Venkateshwara, Konark sun temple, Jagannath temple
# Contains Jayadeva's Gita govinda in dance form
# Famous dancers - Mohan mahapatra, Madhvi mudgal, Kalichandra kalicharan patnaik, Samyukta panigrahi, Pankaj charan das


Note prepared by – www.Coaching123.in


Manipuri-
# From Manipur
# Dance form of lord Shiva and Parvati [at first adopted in Manipur]
# During the 16th century Radha Krishna dance form performed
# Performed by both men and women
# This dance form has 3 rasa-leelas > Maha rasa, Vasanta rasa and Kunja rasa
# Famous dancers - Sadhna bose, Charu mathur, Jhaveri sisters, Guru bipin sinha


Kuchipudi-
# From Andhra pradesh
# This dance form evolved by Tirtha narayan and Siddendra yogi
# Famous dancers - Lakshmi narayan shastri, Yamini krishnamurthy, Swapna sundari, Shobha naidu raja, Radha reddy


Mohiniattam- 
# South India, Kerala
# Narrates the story of Lord vishnu
# Famous dancers - Ragini devi, Shanta rao, Jayaprabha menon, Sunanda nair


Sattriya-
# From Assam
# This dance form narrates mythological stories of Vishnu
# Performed in group of males
# Famous dancers - Ramkrishna thakur, Maniram dutta, Bapuram barbayan atai, Jibeshwar goswami


Common GK questions which were asked in major exams - State and central govt jobs -


1. The non-metal that conducts heat and current is -

a. Boron
b. Silicon
c. Phosphorous
d. Graphite

Ans. d


2. The fourth state of matter is called -

a. Super cooled
b. Solid
c. Viscous
d. Plasma

Ans. d

> Read more about the plasma state - Click here


3. Why pressure cooker cooks rice faster

a. Pressure cooker does not escape the heat energy
b. Pressure cooker escape the steam
c. High pressure raises the boiling point in the cooker

Ans. C


Note prepared by – www.Coaching123.in



4. Which food is the best source of protein -

a. Fish
b. Milk
c. butter
d. Cheese

Ans. b


5. DRDO full form -

a. Department of defence and research organization
b. Department of research and development organization
c. Defence research and development organization

Ans. c

> To know more about DRDO - Click here



Note prepared by – www.Coaching123.in


6. The earlier name of Sher shah -

a. Sarafraj khan
b. Farid khan
c. Juna khan

Ans. b


7. The famous novel GODFATHER was by -

a. John Milton
b. Eliot
c. Mario Puzo

Ans. c


8. Koutilya wrote the book -

a. Buddha charit
b. Arthasastra
c. Astha dhyai

Ans. b

> Other name of koutilya = vishnu gupta/Chanakya 


9. A gas which is present in the stratosphere which protects us from harmful ultra-violet radiations -

a. Methane
b. Helium
c. Ozone

Ans. c


10. The animal used in the WWF logo is -

a. Tiger
b. Giant panda
c. Elephant
d. Whale

Ans. b

> WWF full form - World wide fund for nature


11. When the high tide is lower and low tide is higher, then the tide is called -

a. Spring tide
b. Neap tide
c. Mixed tide

Ans. a


12. A body moving uniformly in a circular path has -

a. Constant speed
b. Constant velocity
c. Variable speed

Ans. B

Note prepared by – www.Coaching123.in




13. Most impure form of natural water is -

a. river wate
b. sea water
d. lake water

Ans. b

> Most pure form - rain water, distilled water


14. The first women PM (prime minister) in the world -

a. Indira gandhi
b. Sarojini naidu
c. Sirimavo bandernayak
d. Margaret thatcher

Ans. c

> In india = Indira gandhi


Note prepared by – www.Coaching123.in


15. Highest peak in India -

a. Himalaya
b. Mt. everest
c. K2 / Mt. godwin austen

Ans. c

> K2 / Mt. godwin austen also known as Chhogori


16. Indra is the god of -

a. Sun
b. Rain
c. Wind
d. Fire

Ans. b


17. Ecology is the study of -

a. Man and environment
b. Organisms and environment
c. Soil
d. Forest

Ans. b


18. Ornithology is the study of -

a. Soil
b. River
c. Birds
d. Fossil fuels

Ans. c


Note prepared by – www.Coaching123.in


19. The process in which light energy is converted to chemical energy -

a. Electrolysis
b. Photosynthesis
c. Evaporation

Ans. b


20. Which country is not a member of SAARC

a. Pakistan
b. Nepal
c. Myanmar

Ans. c


21. Himalayan Mountaineering institute is located at

a. Nepal
b. Darjeeling
c. Shimla

Ans. b


22. Depletion of ozone layer in atmosphere is caused by

a. Carbon dioxide
b. Methane gas
c. Chloro fluoro carbon (CFC)

Ans. C


Note prepared by – www.Coaching123.in



FREE SUBSCRIBE US TO GET Notifications DIRECT IN YOUR EMAIL

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


---------------------------
# For daily news and updates Visit us again- www.Coaching123.in
---------------------------
# For FREE Govt jobs coaching - Click here
---------------------------