Here (www.Coaching123.in) you will get DAILY Latest govt jobs alert and govt jobs/competitive exam FREE online coaching

Railways RRB ASM Previous Papers - SET 1 - General Science GK

Share:
Railways RRB Previous Papers - Welcome to www.Coaching123.in > One stop destination for govt jobs competitive exam coaching. Students today we will discuss about some previous year RRB railways questions and answers related to General science section. As we all know that to qualify any RRB railways exam whether it be Group-D or ASM or Trains clerk; you have to be strong in General science GK.

Railways RRB Previous Papers - SET 1 - General Science


This class is helpful for Railways exams like -

* RRB Group-D
* RRB ASM
* RRB ALP (Assistant loco pilot)
* Railways trains clerk, reservation clerk
* Railways other group C and D exams (Technical and non-technical both)

Here we have discussed all the important General science GK questions previously asked. We have also provided special notes in important questions. For better result you can note down them or you can bookmark our site www.Coaching123.in !


Railways RRB Previous Papers - SET 1 - General Science GK questions and answers

1. Which of the following is used with iron to make it rust free ?

a. Tin
b. Carbon
c. Aluminium
d. Chromium

Ans. d
> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel
> Very important question


2. How many chambers are there in human heart?

a. 2
b. 4
c. 5
d. 3

Ans. b
> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium


3. From the following, Nilgai belongs to ?

a. Goat
b. Deer
c. Sheep
d. Cow

Ans. b


4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?

a. Distillation
b. Evaporation
c. Sublimation
d. Decantation

Ans. a
> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids
> very important question


5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth ?

a. Varahamihira
b. Aryabhatta
c. Buddhagupta
d. Brahmagupta

Ans. d


6. Pyrometer is used to measure
Ans. High temperature like in furnaces, kilns


7. Ammeter is used to measure
Ans. Current in a circuit
> very important question


8. Anemometer is used to measure
Ans. Speed of wind or current of gas
> It is also a common weather station instrument


9. Earth's escape velocity is?

a. 15 km/sec
b. 7 km/sec
c. 11.2 km/sec
d. 9 km/sec

Ans. c
> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction


10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?

a. Uric acid
b. Lactic acid
c. Benzoic acid
d. Pyruvic acid

Ans. b


11. Which of the following is the constituents of atomic nucleus ?

a. Proton and neutron
b. Electron and proton
c. Proton, neutron and electron
d. Electron and neutron

Ans. a
> Proton and neutron are present in nucleus
> Electrons are present in external part


12. In plants, from which part we get Turmeric ?

a. Flower
b. Stem
c. Root
d. Fruit

Ans. b
> Scientific name of turmeric - Curcuma longa


13. Which of the following is used in preservation of foods ?

a. Socium chloride
b. Potassium chloride
c. Citric acid
d. Sodium benzoate

Ans. d


14. The tissue which connects bones and muscles ?

a. Ligament
b. Cartilage
c. Tendon
d. Interstitial fluid

Ans. c


15. In human body which vitamin is most easily manufactured ?

a. Vit A
b. Vit D
c. Vit B
d. Vit E

Ans. b


16. Non-sticky Kitchenware are generally coated with which of the following ?

a. Teflon
b. Oxygen
c. Graphite
d. PVC (Polymerization of vinyl chloride)

Ans. a
Teflon full name - PTFE (PolyTetraFluoro Ethylen)


17. Hemoglobin is a type of ?

a. Protein
b. Vitamin
c. Carbohydrate
d. Fat

Ans. a
> Hemoglobin is found in RBC (red blood cells)
> Our blood has red colour due to Hemoglobin
> Hemoglobin transport/carries oxygen from the lungs to rest of body tissues


18. Which among the following is a scaler quantity ?

a. Force
b. Displacement
c. Velocity
d. Volume

Ans. d
> Force, displacement, velocity are vector quantity
> Very important question


19. pH value of Human blood is ?

a. 7.2
b. 6.4
c. 6.6
d. 7.4

Ans. d
> Important question


20. The study of Flowers is called ?

a. Agrostology
b. Phrenology
c. Anthology
d. Palynology

Ans. c
> Phrenology - study of personality and character
> Agrostology - study of grasses
> Palynology - plant spores, plant organisms


21. The Tomato has red colour due to ?

a. Lycopene
b. Capsaicin
c. Xanthophyll

Ans. a
> For photosynthesis process, Tomatoes has 2 pigments - Chlorophyll which is green and Lycopene which is red
> Important question


22. The chemical name of Milk of Magnesia is ?

a. Calcium hydroxide
b. Magnesium hydroxide
c. Sodium bicarbonate
d. Magnesium carbonate

Ans. b


* Keep visiting www.Coaching123.in for the next Railways RRB Previous Papers SET. The link will be shared here after publish. 


SET 2 Published > CLICK HERE to read



FREE SUBSCRIBE US TO GET Notifications DIRECT IN YOUR EMAIL

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


---------------------------
# For daily news and updates Visit us again- www.Coaching123.in
---------------------------
# For FREE Govt jobs coaching - Click here
---------------------------