Here (www.Coaching123.in) you will get DAILY Latest govt jobs alert and govt jobs/competitive exam FREE online coaching

Govt Jobs Coaching Class 3 - Previous year questions answers from GOVT. EXAMS Papers

Share:
Govt Jobs Coaching Class 3 - Previous year questions answers from GOVT. EXAMS

Govt Jobs Coaching Class 3 - Welcome to www.Coaching123.in > One stop destination for govt jobs coaching and news. In the previous Class 2 we have discussed some National parks, Bio sphere reserves and UNESCO heritage sites list. If you have missed the class then you can read it here - Click here.

Here in this class 3, we have discussed some previous year questions answers from various govt jobs competitive exam papers. These questions are based on three topics Maths, Reasoning GI and GK. 

So, let's start. For better result make notes or bookmark our website www.Coaching123.in for future reading!


Govt Jobs Coaching Class 3 - Previous year questions answers from Govt. exam papers



1. First person to conduct heart transplantation in India

a. Dr. R Valiathan
b. Dr. Venugopal
c. Dr. R Kesavan Nair

Ans. b


2. Gautam Buddha attained parinirvana at

a. Sarnath
b. Lumbini
c. Bodh gaya
d. Kushinagar

Ans. d


3. Walking at 3/4 th of his usual speed, a man reaches his office 20 minutes late. What is the time taken by him to reach the office at his usual speed?

a. 80 min
b. 70 min
c. 60 min

Ans. c

> Math trick for this type of question
3 x 20 = 60 min

> Similar question on this pattern

Q. Walking at 7/8 of its usual speed, a train in 10 minutes tool late. Find its usual time to cover the journey?
Ans. Trick > 7 x 10 = 70 min


4. In a race of 1 km, A can beat B by 40 m and B can beat C by 50 m. With how much distance can A beat C in a 0.5 km race?

a. 42 m
b. 44 m
c. 45 m

Ans. b


5. In each of the following questions find the odd from the given alternatives

a. Flute, Violin, Sitar, Guitar
Ans. Flute

b. JKOP, MNST, CABD, OPWX
Ans. CABD

c. CAFD, TSWV, IGLJ, OMRP
Ans. TSWV

d. 162, 405, 567, 644
Ans. 644


6) 73.96 - 18.19 + 17.47 = ? + 10.91

a. 62.33
b. 61.43
c. 54.53
d. 56.33

Ans. a


7. Sunil consumes 1600 ml of milk every day. How many liters of milk will he consume in 4 weeks?

a. 42.6
b. 43.4
c. 44.8
d. 41.6

Ans. c


8. The ratio between the present ages of Jyoti and Amit is 8:9 respectively. After four years Jyoti's age will be 28 years. What was Amit's age 8 years ago?

a. 18 yrs
b. 21 yrs
c. 20 yrs
d. 19 yrs

Ans. d


9. Three seventh of a number is equal to 120. What is three fifth of the number?

a. 148
b. 168
c. 154

Ans. b


10. How many boxes are required for filling 15 kg of sweet if each box is filled with 250 gm of sweet?

a. 10
b. 80
c. 120
d. None of these

Ans. d


11. Write down the full form of

a. NASA = national aeronautics space administration [headquarter - Washington DC U.S.]

b. NATO = north atlantic treaty organisation [Brussels, Belgium]

c. CCTV =  closed circuit television

d. MOU = memorandum of understanding

e. PDF = portable document format [very important question asked in major SSC exams, its a computer term]

f. UNICEF = united nations international children's emergency fund [New york, U.S.]

g. SIM = subscriber identity module

h. ATM - automated teller machine [its a very important question asked in SSC CGL, CHSL, MTS exams]


12. RBI reserve bank of India established in the year of

a. 1936
b. 1935
c. 1929
d. 1952

Ans. b
> very important question for SSC competitive exams


13. A man starts from a point, walks 8 km towards north, turns right and walks 12 km, turns left and walks 7 km, turn and walks 24 km towards south, turns right and walks 12 km. In which direction is he from the starting point?

a. north
b. south
c. east
d. north east

Ans. b


14. If ;

' x ' means ' addition '

' - ' means ' division '

' ÷ ' means ' subtraction '

' + ' means ' multiplication '

then which of the following equations is correct?

a. 16 + 5 - 10 x 4 ÷ 3 = 9
b. 16 - 5 x 10 ÷ 4 + 3 = 12
c. 16 + 5 ÷ 10 x 4 - 3 = 9
d. 16 x 5 ÷ 10 ÷ 4 - 3 = 19

Ans. a


15. CFIL : ORUX : : DGJM : ?

a. HJLN
b. NQST
c. PSVY
d. RTVX

Ans. c


16. Architect : Building : : Sculptor : ?

a. museum
b. stone
c. statue

Ans. c


17. Where is Jog waterfalls situated

a. J&K
b. Karnataka
c. WB

Ans. b


18. Highest waterfall in India

a. Jog waterfalls
b. Kunchikal falls
c. Barkana falls

Ans. b
> 455 mt, its in Karnataka
> List of waterfalls as per their height VISIT HERE


19. Dandi march started in the year

a. 1932
b. 1930
c. 1936

Ans. b
> 12 march 1930
> very important question asked in major SSC exams


* Keep visiting us www.Coaching123.in ! The next class will be coming soon. The link will be published here.


* Class 4 published - Read here


Also read -


The elimination method TRICK to Solve MCQ's in Competitive Exams

Maths coaching - Govt jobs Previous asked questions - SET 1


FREE SUBSCRIBE US TO GET Notifications DIRECT IN YOUR EMAIL

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


---------------------------
# For daily news and updates Visit us again- www.Coaching123.in
---------------------------
# For FREE Govt jobs coaching - Click here
---------------------------