Here (www.Coaching123.in) you will get DAILY Latest govt jobs alert and govt jobs/competitive exam FREE online coaching

Govt Jobs Coaching Class 1 - National park, Bird sanctuary, Biosphere reserve

Share:
Govt Jobs Coaching Class 1 - Welcome to Coaching123.in > One stop destination for govt jobs competitive exam coaching. Here in this class we are going to discuss about different National parks, Wild life sanctuary, Biosphere reserve and Bird sanctuary with their locations. We have also provided special notes as essential in every GK questions.

In every govt jobs competitive exam, these type of GK questions are very common. Here in today's class we have covered all the important topics as asked in previous competitive exams. You can make notes or you can bookmark our website Coaching123.in !


So, let's start !

Govt Jobs Coaching Class 1 - National parks, Wild life sanctuary, Biosphere reserve, Bird sanctuary

Govt Jobs Coaching Class 1 - National parks, Wild life sanctuary, Biosphere reserve, Bird sanctuary


1. Where is Kaziranga national park

a. UP
b. Assam
c. Goa

Ans. b


2. Jaldapara national park situated in

a. WB
b. Assam
c. Gujarat

Ans. a
> It is situated in Alipurduar district of West bengal


3. Where is Dudhwa national park situated at

a. WB
b. Haryana
c. Uttar pradesh

Ans. c
> It's a part of Dudhwa tiger reserve


4. First national park in India

a. Jaldapara national park
b. Jim Corbett national park
c. Ghana park

Ans. b
> At first it was named as Hailey national park established in 1936
> Important question
> Jim corbett national park is in Uttarakhand


5. First bird sanctuary of India

a. Salim ali bird sanctuary
b. Keoladeo Ghana bird sanctuary
c. Ranthambore

Ans. b
> Formerly it was known as Bharatpur bird sanctuary


6. Keoladeo national park is situated in

a. Goa
b. Rajasthan
c. Karnataka

Ans. b
> It is situated in Bharatpur, Rajasthan


7. Where is Nagarhole national park

a. Uttarakhand
b. J&K
c. Karnataka

Ans. c
> Also known as Rajiv gandhi national park
> It is a wild life reserve
> Its a part of Nilgiri biosphere reserve


8. Nandadevi national park is situated in

a. Uttarakhand
b. UP
c. Bihar

Ans. a
> In the year 1988 it was inscribed as world heritage site by UNESCO


9. Where is Nilgiri Biosphere reserve is situated in

a. North India
b. Eastern part
c. South India
d. North-east India

Ans. Western ghats and Nilgiri hills ranges, South India
> Its an international biosphere reserve


10. First biosphere reserve in India

a. Sunderban biosphere reserve
b. Nilgiri biosphere reserve
c. Ghana sanctuary

Ans. b


11. Gulf of mannar biosphere reserve is in

a. Gujarat
b. WB
c. Tamil Nadu

Ans. c


12. Where is Hemis National park

a. Uttarakhand
b. UP
c. Laddakh
d. Sikkim

Ans. c
> Important question


13. Where is Periyar wild life sanctuary

a. Maharastra
b. UP
c. WB
d. Kerala

Ans. d
> This wild life sanctuary is famous for Elephants


14. Where is Idukki wild life sanctuary

a. Kerala
b. Uttarakhand
c. Hydrabad
d. Chennai

Ans. a
> This sanctuary is famous for Elephants


15. Gir wild life sanctuary is famous for

a. Royal bengal tigers
b. Lions
c. Elephants

Ans. b
> Gir wild life sanctuary is in Gujarat


16. Previous name of Indira gandhi National park which is in Tamil nadu was

a. Keoladeo national park
b. Bharatpur national park
c. Annamalai national park

Ans. c
> Very important question


17. Where is Sanjay gandhi national park

a. Mumbai
b. UP
c. Delhi

Ans. a
> Formerly known as Borivali national park
> Famous for lions, tiger safari, ancient kanheri caves


Important points you should keep in mind related to National parks and Wild life sanctuaries (previously asked questions in govt jobs competitive exams) -


1. Area wise largest National park in India - Hemis national park (Leh laddakh, J&K)
> Established in the year - 1981
> Area - 4400 sq. km approx
> This park in famous for Snow Leopards


2. Largest number of forests are found in which Indian state
Ans. Madhya pradesh


3. The oldest national park - Jim corbett national park (Uttarakhand)
> Area - 4400 sq. km approx
> Established in the year 1936
> Famous for golden jackal, bengal tiger


4. Kaziranga national park is in Assam
> Famous for one horn rhino, golden langur
> Established in the year 1908
> Area - 430 sq. km


5. Gir national park is in Gujarat
Area - 1412 sq. km approx
Established - 1965
Famous for Asiatic lion


6. Kanha national park is in Madhya pradesh
Area - 940 sq. km
Established in the year 1933
Famous for Indian leopards, bengal tigers, Indian wild dogs, sloth bear, barah-singha


7. Dudhwa national park is situated in Uttar pradesh
> It is situated near UP(India) and Nepal border
> Area - 490 sq. km approx
> Established in the year of 1977
> Famous for Deer


8. Ranthambore national park is situated in Rajasthan
> Area - 282 sq. km
> Established in the year of 1980
> Famous for bengal tigers


9. Dachigam national park is situated in Jammu and Kashmir
> Established in the year - 1981
> Area - 141 sq. km
> Famous for Kashmir stag (Kashmiri barah-singha)


10. Keibul Lamjao national park is situated in Manipur
> Very important question
> It is a floating national park in Loktak Lake (world's only floating national park)
> Area - 40 sq km
> Established in the year - 1977


11. Rajaji national park is located in Uttarakhand
> The name has been given on C. Rajagopalachari who was the last governor general of India when India became republic in 1950
> Area - 820 sq km
> Established in the year of 1983
> Famous for elephants, leopards, tigers


12. Bandipur national park is located in Karnataka


13. Black buck national park > Gujarat


14. Periyar national park is situated in Kerala
> Famous for elephants, tigers


15. Indira gandhi national park (Annamalai national park) - Tamil nadu


* In the next class we will discuss more about national parks, wild life sanctuaries and about those national parks which are inscribed in UNESCO national heritage sites.

Keep watching www.Coaching123.in ! The next class link will be mention here after publish. 

* Class 2 published - Read here



FREE SUBSCRIBE US TO GET Notifications DIRECT IN YOUR EMAIL

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


---------------------------
# For daily news and updates Visit us again- www.Coaching123.in
---------------------------
# For FREE Govt jobs coaching - Click here
---------------------------