Here (www.Coaching123.in) you will get DAILY Latest govt jobs alert and govt jobs/competitive exam FREE online coaching

BSF Sub Inspector SI Previous Year Question Papers - DOWNLOAD

Share:
BSF Sub Inspector SI Previous Year Question Papers :- Welcome to www.coaching123.in > One stop place for govt jobs preparation ! Here in this article we have collected BSF Sub Inspector SI Previous Year Question Papers with model sample paper.

BSF Sub Inspector SI Previous Year Question Papers - DOWNLOAD


Generally the BSF sub inspector SI exam consists of the following topics -


1. General intelligence and reasoning

2. Comprehension and communication skills (English)

3. Numerical ability

4. General awareness

Hope the papers mentioned here in this article will help you to prepare best for the BSF sub inspector exam.


BSF Sub Inspector SI Previous Year Question Papers with sample model papers Q & A


1. BSF SI previous year question paper SET 1 - Download here

Here you will get 4 sections -

1. GI (general intelligence)
2. English
3. General awareness
4. Quantitative aptitude, Maths


2. BSF SI previous year question paper SET 2 - Download here

Here you will get 4 sections -

1. GI (general intelligence)
2. English language
3. Quantitative aptitude, Maths
4. General awareness


3. BSF SI previous year question paper > Reasoning General intelligence paper PART 1 - Download here 


4. BSF SI previous year question paper > Reasoning General intelligence paper PART 1 - Download here


5. BSF SI previous year question paper with model sample paper > General awareness paper - Download here


6. BSF SI previous year question paper - Download here


7. General intelligence Reasoning test for BSF sub-inspector - Download here



8. English language test for BSF sub-inspector (SI) - Download here


9. BSF SI (sub inspector) Sample model paper - Download here


Some important General science questions answers which may come -


1. Which of the following is used with iron to meke it rust free ?

a. Tin
b. Carbon
c. Aluminium
d. Chromium

Ans. d
> Chromium is mixed with iron to make it rust-free and it is known as stainless steel
> Very important question


2. How many chambers are there in human heart?

a. 2
b. 4
c. 5
d. 3

Ans. b
> The four chambers are > Left ventricle, right ventricle, right atrium, left atrium


3. From the following, Nilgai belongs to ?

a. Goat
b. Deer
c. Sheep
d. Cow

Ans. b


4. By which process Water can be separated from alcohol in a water-alcohol mixture ?

a. Distillation
b. Evaporation
c. Sublimation
d. Decantation

Ans. a
> It is a process in which pure liquid is separated from a mixture of liquids
> very important question


5. Who among the following declared earlier than Newton about the gravitation force of earth ?

a. Varahamihira
b. Aryabhatta
c. Buddhagupta
d. Brahmagupta

Ans. d


6. Pyrometer is used to measure
Ans. High temperature like in furnaces, kilns


7. Ammeter is used to measure
Ans. Current in a circuit
> very important question


8. Anemometer is used to measure
Ans. Speed of wind or current of gas
> It is also a common weather station instrument


9. Earth's escape velocity is?

a. 15 km/sec
b. 7 km/sec
c. 11.2 km/sec
d. 9 km/sec

Ans. c
> Escape velocity is the lowest velocity needed to escape the gravitational attraction


10. Collection of Which type of acid in our body muscle leads to fatigue ?

a. Uric acid
b. Lactic acid
c. Benzoic acid
d. Pyruvic acid

Ans. b


11. Which of the following is the constituents of atomic nucleus ?

a. Proton and neutron
b. Electron and proton
c. Proton, neutron and electron
d. Electron and neutron

Ans. a
> Proton and neutron are present in nucleus
> Electrons are present in external part


12. In plants, from which part we get Turmeric ?

a. Flower
b. Stem
c. Root
d. Fruit

Ans. b
> Scientific name of turmeric - Curcuma longa


13. Which of the following is used in preservation of foods ?

a. Socium chloride
b. Potassium chloride
c. Citric acid
d. Sodium benzoate

Ans. d


14. The tissue which connects bones and muscles ?

a. Ligament
b. Cartilage
c. Tendon
d. Interstitial fluid

Ans. c


15. In human body which vitamin is most easily manufactured ?

a. Vit A
b. Vit D
c. Vit B
d. Vit E

Ans. b


16. Non-sticky Kitchenware are generally coated with which of the following ?

a. Teflon
b. Oxygen
c. Graphite
d. PVC (Polymerization of vinyl chloride)

Ans. a
Teflon full name - PTFE (PolyTetraFluoro Ethylen)


17. Hemoglobin is a type of ?

a. Protein
b. Vitamin
c. Carbohydrate
d. Fat

Ans. a
> Hemoglobin is found in RBC (red blood cells)
> Our blood has red colour due to Hemoglobin
> Hemoglobin transport/carries oxygen from the lungs to rest of body tissues


18. Which among the following is a scaler quantity ?

a. Force
b. Displacement
c. Velocity
d. Volume

Ans. d
> Force, displacement, velocity are vector quantity
> Very important question


19. pH value of Human blood is ?

a. 7.2
b. 6.4
c. 6.6
d. 7.4

Ans. d
> Important question


20. The study of Flowers is called ?

a. Agrostology
b. Phrenology
c. Anthology
d. Palynology

Ans. c
> Phrenology - study of personality and character
> Agrostology - study of grasses
> Palynology - plant spores, plant organisms


21. The Tomato has red colour due to ?

a. Lycopene
b. Capsaicin
c. Xanthophyll

Ans. a
> For photosynthesis process, Tomatoes has 2 pigments - Chlorophyll which is green and Lycopene which is red
> Important question


22. The chemical name of Milk of Magnesia is ?

a. Calcium hydroxide
b. Magnesium hydroxide
c. Sodium bicarbonate
d. Magnesium carbonate

Ans. b


Also read -




FREE SUBSCRIBE US TO GET Notifications DIRECT IN YOUR EMAIL

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner


---------------------------
# For daily news and updates Visit us again- www.Coaching123.in
---------------------------
# For FREE Govt jobs coaching - Click here
---------------------------